Огляд настільної гри Sylla

01.07.2023

Настільна гра «Сулла» є кризовою стратегією. Для 2-4 осіб, хоча оптимальний склад для гри саме 4 особи. Гра складається з п'яти раундів, по 7 фаз у кожному. Компактне поле є своєрідним органайзером для розміщення компонентів і є дуже інформативним, нагадуючи, що і в яку фазу нам необхідно робити.

«Сулла» певною мірою унікальна гра — тут ви починаєте не з нуля очок, а з десяти, щоправда, зроблено це з цілком прозовою метою — щоб вам не довелося одразу опускатися нижче за нуль, окуляри тут ви не тільки отримуватимете, але й отримуватимете. та втрачати. На самому початку перед вами на вибір 10 персонажів, по два кожного типу (разом п'ять типів), причому купець, раб і сенатор мають як простий варіант, так і варіант із християнською вірою, крім них є ще легіонери та весталки. Нагорі у персонажів намальовані кольори, які стануть у нагоді нам у фазу будівництва, у лівому нижньому кутку — особливість персонажа, із зазначенням номера фази, коли ця особливість застосовується. Все дуже зручно та інформативно.

Кожен рік починається з обрання першого консула. За нас голосують наші сенатори, а якщо голосів не вистачає, то й інших можна підкупити. Обраний весь цей рік вирішуватиме спірні питання, першим виставлятиме будівлі на торги і навіть матиме право першої ночі, пардону, першої черги найму.

Перший консул, окрім вирішення спірних питань та переваги вибору, отримує в нагороду один із жетонів республіки, які є одним з основних способів отримання очок у грі. Їх існує три типи: громадянська гордість, здоров'я та дозвілля. Однією з найцікавіших механік є те, що «переможна» вартість кожного з цих жетонів протягом гри постійно змінюється залежно від наших дій. І якщо базовий курс очок за жетон дорівнює двом, то до кінця гри, коли і відбуватиметься нарахування, він може становити від одного до чотирьох. Крім цього, в обов'язки першого консула входить пересунути маркер голоду, збільшуючи потребу міста в їжі.

Після обрання першого консула ми шукаємо собі нових послідовників. На жаль, ораторський дар у Римі цінується не дуже сильно в ці часи, і всіх наших зусиль вистачає лише на те, щоб залучити ще одного соратника один раз на рік.

Цікавим моментом є те, що вибирати нам доводиться з тих персонажів, від яких спочатку гри ми відмовилися, причому до п'ятого раунду нам на вибір залишаються тільки ті персонажі, від яких ми відмовлялися перші три раунди.

Отримавши нового соратника, ми вирушаємо допомагати місту в будівництві. За що отримуємо скромну винагороду. Коли всі будівництва цього року закінчено, скарбник видає нам усім трохи динаріїв, щоб нам було на що підкуповувати сенаторів під час голосування, та й якщо рабів відпускати, то не по-лицарськи це вигнатиме їх на вулицю без грошей на подальше існування, нехай і вільних.

Гравці у фазі будівництва за колом пропонують свою ціну за будівництво. Це ціна виявляється у кількості людей, яких ми пошлемо на будівництво, а колір угоди показує, кого можна надіслати на будівництво, а кого ні. Головна проблема полягає в тому, що, відправляючи персонажів будувати будівлю, ми повертаємо їх, і вони стають недоступними нам до початку наступного раунду, а разом з ними і всі їхні здібності — так що варто ретельно зважувати, чи варто посилати своїх соратників будувати потрібне. будівлю або скористатися їх особливостями потім. У четвертій фазі ми отримуємо свій дохід.

Ближче до кінця року, за дивною римською традицією, у місті настає дупа. Влаштовуються гоніння на християн, у місто приходять епідемії та голод, відбуваються повстання рабів та чищення в сенаті, а наприкінці, для повного щастя, у напівзатоплене місто приходять варвари. Звичайно ж, я, як лицар, не міг залишитися байдужим і за допомогою вірних мені легіонерів і весталок намагався впоратися з усіма неприємностями, але варто врятувати місто від однієї, як приходила інша, сил на все не вистачало. Не кажучи вже про те, що врятувати це місто від декадентства, так у них називають занепад, не було можливим, тільки злегка загальмувати його згубну дію.

У п'ятій фазі нам доведеться зіткнутися з різними бідами, які забезпечують основну реграбельність «Сулли». В одну партію ми захищаємо місто від повені та голоду, а набіг варварів наприкінці гри нас уже не хвилює, в інший раз партія починається з повстання рабів і гонінь на християн, і ми вже думаємо, як від цього врятуватися. Що цікаво, деякі події справляють кумулятивний ефект, так, втративши, наприклад, сенатора-християнина при чищенні сенату, ми не зможемо повернути його назад у гру, поки заодно не позбудемося гонінь на християн, якщо ця подія є на полі. Всього гравці можуть, як би вони не намагалися, запобігти двом подіям, одна з яких йде з гри назовсім. Зате всі ваші зусилля щодо запобігання біді, навіть якщо вона станеться, будуть все одно винагороджені жетоном республіки чи переможним очком.

У шостому раунді гравцям надається можливість діяти спільно — і звести одну з шести великих будівель. Залежно від вкладених голосів і грошей гравці отримають переможні очки, хоча можуть нічого не отримати, а заразом посунуть один з маркерів республіки, збільшуючи його вартість. Завершується ж раунд отриманням штрафних очок за голод, що значно відсуває всіх назад, та можливими бунтами, які відбуваються, якщо один із маркерів республіки досяг крайнього лівого значення. Бунти цікаві тим, що гравець, у якого найменше відповідних жетонів республіки, отримує штраф, а той, у якого найбільше, навпаки, додаткові очки, так що варто кілька разів подумати, перш ніж робити гидоти супернику, який збирає непопулярні жетони республіки.

І ось у таких клопотах і пролетіли мої п'ять років. Але закінчилося все гаразд. Прийняли жителі Риму нашу віру християнську і будують храм, який красивіший за світло ще не бачив. Влаштували на честь цього вони велике свято, та й дарували заодно всім рабам свободу, забезпечивши на прощання парою денаріїв. Закінчується на цьому моя історія. І ось що я вам на прощання скажу, браття лицарі, клопітна ця справа, місто в розпусті погрязло рятувати, клопітне, але гідне і дуже цікаве.

Підбиваючи підсумки, хочеться сказати, що «Сулла» — дуже гідний представник серйозних стратегій, а точніше, їхнього кризового спрямування. Якщо Ви готові до постійної нестачі ресурсів, повільного просування по треку окулярів і необхідності багато думати, то ця гра для Вас. Найкраще, звичайно, знайомитися з грою за допомогою пробної партії — приготуйтеся до того, що вона займе до кількох годин, а отримані наприкінці переможні очки розчарують. Натомість наступні партії будуть у рази динамічнішими (на чотирьох займає близько години, але час пролітає швидко) і дозволять вам випробувати безліч стратегій. Ну а ложку дьогтю в цю бочку меду я вкладу в завершальному статтю короткому підсумку. Особисто в нашій компанії в іграх на чотирьох вона входить у топ улюблених ігор, поступаючись лише «Замкам Бургундії».