Враження від гри 011

14.06.2023

Вітаю. Пропоную до вашої уваги невеликий огляд настільної гри «011» — від Марко Валтріані, італійського гейм-дизайнера. Гра створювалася у співпраці з групою «Therion» (шведські дідки-металісти, грають аж з 1987 року, люблять міфологічні теми та із задоволенням додають симфонічного звучання), що вже може привернути увагу; ну а солідна порція стимпанк-стилістики (там є ШЕСТЕРНІ!!!), Якою щедро приправлена настілка, і почасти викликає питання: ядерна суміш, або безглуздий кітч? Спробуємо розібратися.

Для початку – про сюжет. Дія відбувається в 19 столітті: якийсь вчений, розбираючи невідому поему відомого скандинавського скальда Сноррі Стурлусона, виявив, що через 12 годин (!) почнеться не що інше, як Рагнарек (так, скандинавський кінець світу!), але його можна запобігти, знайти якогось Вибраного та особливий артефакт — якийсь Орган (музичний інструмент такий), на якому цей Обраний має виконати особливий музичний твір — Пісня Творіння; цю Пісню ще теж належить вигадати. Ах так, а дія відбувається в італійському місті Турині... Так що від сюжету відразу повіяло клінікою: Сноррі Стурлусон міг щось знати про орган? Музику, що запобігає Рагнареку, відразу зрозуміло, як писати? Рагнарек вибухне через 12 годин після прочитання рукопису ... і все це в Турині? Зрозуміло, звідки тут музика (і хто проти), зрозуміло, звідки скандинавські мотиви, навіть зрозуміло, звідки у грі Турин — але це разом підриває мозок. Ну і добре. Зав'язка дає уявлення про те, що треба зробити, більшого від неї не потрібно. Проїхали.

Власне, вже тут можна зробити невелике пояснення. "011" - це єврогра в чистому вигляді (за винятком одного моменту, про який пізніше). Тобто, як і у випадку з будь-якою єврогрою, її можна перенести до будь-якого сеттингу, і від цього механіка анітрохи не зміниться. Наприклад, дія могла б відбуватися в далекому майбутньому, вчений розшифрував би послання зі зірок про позаземне вторгнення, і ми шукали б П'ятий елемент, попутно збираючи частини супер-гармати, яка б зупинила вторгнення. Було б так само... ммм... логічно.

Тепер поговоримо про механіку. Ні-ні, я не збираюся викладати повністю правила (до речі, вони невеликі і цілком засвоюються з першого разу), просто коротко змалюю те, що відбувається під час гри, а також підкреслю нестандартні моменти, що з'явилися мені.

Отже, є поле, яке є картою Турина, поділену на квартали — по них можна переміщатися як завгодно, жодних розкреслених доріжок. Є 8 персонажів, які переміщаються полем. І є від 3 до 6 гравців — це не персонажі гри, вони грають... ну, скажімо, самі за себе. Тобто тут перша несподіванка: гравців на полі немає, всі персонажі гри — пішаки в руках гравця, і він може впливати на кожного з них. Але саме гравці, «невидимі ляльководи», складають Пісню, шукають Орган та Обраного та збирають їх разом – за допомогою персонажів на полі.

У грі 11 ходів, що відзначаються годинами, кожен хід поділено на фази, кожну фазу гравці проходять по черзі. Порядок ходу встановлюється кожний хід заново з допомогою аукціону. Як «валюта» у грі використовується головна цінність — час: на початку гри кожен гравець має 45 умовних одиниць дій (або часу), які витрачає на всі дії у грі: пересування, торгівлю за порядок ходу тощо. У грі є способи економити час: транспорт може полегшити пересування, а один із персонажів може навіть потроху його відновлювати.

У першу фазу «ходить гра»: витягується якась подія (яка, до речі, жодною подією і не є — просто злегка змінюються правила на цей хід, наприклад, заборонено брати конкретного персонажа або інший персонаж отримує бонуси під час активації). У другу фазу відбувається аукціон за порядок ходу (тут можна торгуватися не обов'язково за перше місце — часто гра надає бонуси, наприклад, третьому чи навіть останньому гравцеві). У третю фазу — власне самі дії: гравець обирає персонажа, за допомогою якого хоче скористатися, та ходить ним. Всі 8 персонажів мають свої властивості: хтось вигадує музику, хтось швидше ходить, хтось допомагає знайти Обраного; якщо персонажа перехопив інший гравець, то цей хід задіяти його вже не можна. Крім властивостей персонажів, гравець задіює також можливості поточного ходу - вони визначаються за допомогою шестерень, якими вже, можна сказати, прославилася гра (так, там є ШЕСТЕРНЯ!!! Три шестерні, скріплені між собою і прикручені до поля, які кожен гравець зобов'язаний обертати під час своїх дій, шестірні різні за розміром і тому видають різні комбінації щоразу.

Власне, із нюансів механіки хотілося б відзначити кілька моментів. По-перше, пошук Вибраного. Справа в тому, що обраним є один із 8 персонажів на полі. На початку гри кожному гравцю дається по 1 карті персонажів - це точно НЕ обрані (тобто, отримавши карту на руки, ви вже можете виключити з пошуків 1 персонажа). Одна з карт, що залишилися, кладеться під дошку — це якраз і буде Вибраний. Далі, на руках кожен гравець також має по 4 карти «супердій» — карт, які дають особливі переваги в ходу; так ось, їхня сорочка ідентична картам персонажів. Якщо гра або персонаж дозволяють, гравець може витягти навмання кілька карток у іншого гравця з руки і подивитися їх - так він може обчислити ще одного "Необраного". Здавалося б, а чому всім не розкритися на початку гри і таким чином швидше запобігти Рагнареку? А справа в тому, дорогі любителі «Аркхема», що в європейському апокаліпсисі кожен грає за себе, і той, хто виграв, може бути тільки один (такі правила))). Власне, у цьому й інтерес: найперше обчислити Обраного, довести його до Органу та протрубити перемогу.

Другий момент – пошук Органу. На полі є особливі, «містичні» локації у невеликій кількості; і іноді гравці тягнуть спеціальні тайли, які зазвичай пропонують деякі бонуси, а можуть і позначати просто дані локації. Якщо ви ходите останнім, то маєте право викласти такий тайл на спеціальне місце на дошці, щоб позначити, в якій частині міста щодо цієї локації знаходиться Орган (вам за це ще й бонусів дадуть). Тобто, з кожним викладеним тайлом локації місце Органа на карті уточнюється, і з останнім тайлом ви просто виставляєте Орган (а для нього є спеціальна фігурка) на будь-який квартал у зоні, що вийшла.

Нарешті, коли все вже начебто зрозуміло, і гравці налаштувалися на звичайне для єврогеймів змагання (перехоплюємо один в одного ініціативу і потрібних персонажів, економимо ресурс, йдемо до перемоги), гра викидає колінце, гідне Battlestar Galactica. Під кінець 5 години у грі з'являється Фенрір.

Фенрір, якщо що це такий міфічний вовк, який з початком Рагнарека почне пожирати все у світі. Так от, один із персонажів у грі стає одержимим Фенріром — той прагне знайти своє втілення, а для цього йому потрібно, як не дивно, скласти свою Пісню (коротше), зловити Обраного і, мабуть, зжерти його). Хто з персонажів Фенрір знає тільки гравець, якому дісталася особлива карта (ця карта лунає в кінці 5 ходу, до цього гравець грає як всі). Тепер для гравця, який знає про Фенріра, завдання змінюється: він повинен, написавши Пісню, довести «одержимого» персонажа до Обраного. Враховуючи, що персонажів будь-який гравець рухає як хоче (часто орієнтуючись на бонуси, які вони надають), полювання є далеко не легкою справою.

Найцікавіше, звичайно, полягає в тому, що якщо до 12-ї години ніхто з гравців не встиг довести свою справу до кінця, то програють усі — і Фенрір, оскільки не встиг втілитись до початку Рагнарека.

Підсумовуючи з механіки, хотілося б помітити таке: маємо єврогра, у якій ставиться нетипове решти євроігор завдання. Зазвичай ми просто набираємо окуляри - хто більше, той і молодець; тут або виграв, або програв, ніяких вам других місць. Цікаво.

Кілька слів про компоненти. Все виконано на найвищому рівні – щільний картон, відмінний арт, дуже точно витриманий стимпанк-стиль. Навіть горезвісні шестерні кріпляться до поля не пластиковими втулками, як, наприклад, стрілки в Runewars, а латунними гвинтами на різьбленні! А поле з прикріпленими до нього шестернями складається так, щоб вони опинилися зовні і добре лягли в коробку. Пластикові фігурки персонажів та Органу виконані добре - на підставках навіть є руни, якими позначається кожен персонаж на картах, щоб не переплутати; щоправда, ми дійшли висновку, що руни добре б пофарбувати яскравіше, щоб не вдивлятися щоразу. Нарешті самі персонажі представлені на картах у вигляді фотографій — для них позували учасники гурту Therion.

Великим плюсом гри для нашої аудиторії також буде той факт, що гра є повністю мовонезалежною. У грі немає жодного напису – все позначено піктограмами, піктограми вивчаються після кількох ходів – згадуємо «Боротьбу за Галактику».

Мінусом можна назвати досить великий даунтайм. Начебто і дій гравцеві відведено небагато, а ось іди ти — як почне планувати, та ще й кожен, так півкомпанії і йде на перекур. Причому ця проблема майже не вирішувана: менше ніж вчотирьох грати взагалі не так цікаво (у цьому випадку немає Фенріра!!!), а планувати свої дії під час ходу інших гравців не завжди вдається — адже невідомо, на кого з персонажів можна буде розраховувати.

Нарешті, для самих терплячих скажу пару слів про стимпанк-грибку. Наш товариш, який гру придбав, взяв її саме через «стимпанковість» — причому оцінював цю складову суто візуально, про саму гру ми тоді мало що знали. Так от, суто візуально з погляду стимпанку гра виглядає на тверду «5». Костюми персонажів, епоха, поле, транспорт — дирижаблі, залізниця, трамвай, арт на картах, ШЕСТЕРНІ!.. Але слід чесно визнати, що, окрім візуальної складової, стимпанка у грі не відчувається. І, як на мене, це не біда цієї гри — це проблема євроігор взагалі. У них механіка універсальна — це чудово, але ж вона не дає ніякої прив'язки до сеттингу, ніякого занурення в атмосферу. Наскільки гарна «Боротьба за галактику» в сенсі механіки, настільки ж вона безлика в самій суті — після п'яти ігор уже просто сидиш і обчислюєш комбінації, дивлячись на іконки, а не борешся за галактику. Навіть гравці, які чесно відіграють атмосферу просто заради задоволення, після кількох партій приходять до того ж самого. Ще раз наголошу: це не мінус євроігор, і «011» зокрема, це їхня особливість, яку потрібно мати на увазі.