Замішуємо Все Що Можемо!

24.10.2022

Вам колись хотілося повести в бій армію інопланетян-ніндзя? Лепреконів-чарівників? Чи, може, робопіратів? "Заміс" надає вам таку можливість. Це сучасна класика, що породила незліченні допи і залишається популярною серед гравців. Особисто мені гра припала до вподоби ще з першої партії кілька років тому завдяки шаленій мішанині сеттингів і хаосу, що твориться в ній.

ПРО ГРУ

У «Замісі» кожен гравець вибирає собі дві фракції та змішує їхні колоди, що складаються з 20 карток кожна. В результаті виходять поєднання на кшталт вищеописаних. Мета гри – набрати 15 переможних очок. Очки набираються за захоплення бази. Для захоплення бази потрібно, щоб сумарна сила поплічників, що знаходяться на ній, перевищувала на ній зазначене значення.

На старті у гравців по 5 карток у руці. У свій хід гравець може розмістити 1 свого поплічника на одній із баз та зіграти 1 дію. Якщо після ходу гравця сумарна сила поплічників на базі перевищує зазначене значення, вона захоплюється, а ПО діляться між гравцями залежно від того, чи посіли вони перше, друге або третє місце на цій базі. Після підрахунку очок гравець тягне 2 карти, і наступає наступний хід. Гра закінчується після того, як хтось набере 15 очок.

ЧИМ ЗАМІС ТАКИЙ ХОРОШИЙ?

1. Чудові та унікальні ілюстрації та сеттинг. Для гри такого роду мішанина з безлічі фракцій — саме те що треба. На мій досвід, новачків дуже приваблює процес вибору та змішування двох фракцій у найбезглуздіших поєднаннях. В останній партії один із гравців прийшов у справжнє захоплення від перспективи грати зомбі-динозаврами.

2. У грі, як не дивно, є місце для стратегії. Частина мого ігрового осередку, що складається з любителів D&D, через кілька ходів першої партії освоїлася з сильними сторонами обраних фракцій і виробила відповідні стратегії. Справді, деякі фракції фокусуються на маніпуляціях з стосом скидання, інші завалюють числом тощо.

3. Тут є безліч комбінацій і їх цікаво перепробувати. Для легковагої гри на кшталт "Замісу" реграбельність просто обов'язкова. Так, ви напевно швидко визначитеся, які фракції ваші улюблені, і віддасте перевагу грати саме ними, але якщо дотримуватися певних поєднань, гра може швидко набриднути. Навіть у базі «Замісу» є купа різних комбінацій, а якщо додати 1–2 допи, їх стане стільки, що вистачить на десятки партій.

4. Хоча це майже філер, він досить комплексний, щоб зберігався інтерес до гри. Базові механіки дуже примітивні: розіграйте 1–2 карти, виконуйте інструкції на карті, підрахуйте очки з баз, витягніть 2 нові карти. Але тут є місце для стратегії та прокручування досить складних комбінацій. А ще дуже багато дій, поплічників та спецздібностей баз, якими потрібно грамотно розпоряджатися, якщо ви хочете перемогти.

НЕ ВСЕ МОЖЕ БУТИ ІДЕАЛЬНИМ

1. Через розмаїття тексту часом настає інформаційне навантаження. Хоча гра проста, по ходу партії одночасно можуть бути задіяні стільки карт дій, постійно діючих здібностей поплічників і особливостей баз (не кажучи вже про потенційні можливості карт, що зараз у вашій руці), що можна збитися з рахунку або як мінімум забути про якусь корисну можливість. Коли ви запам'ятаєте більшу частину карт, стане легше, але перші кілька партій можуть закрутити голову.

2. У грі досить сильний рандом. Хоча «Заміс» не такий рандомний, як багато інших філерів, часом ви будете страждати від невдалої руки. В одній нещодавній партії мені 4 ходи поспіль не траплялися поплічники. І всі 4 мої найсильніші картки опинилися на дні колоди. У «Замісі» є способи боротися з рандомом, але невдало витягнута рука може знизити ваші шанси на перемогу.

3. Новачкам доведеться туго. Як і в більшості настілок ... але людина, яка ніколи не грала певною фракцією, навряд чи зможе відразу грати її оптимально. Втім, для багатьох це не проблема, оскільки гравці все одно одержують фан. Адже «Заміс» — легковажна та не дуже серйозна гра.

Я вважаю «Заміс» однією з найкращих легковагових/середньовагових карткових ігор. Завдяки кількості доповнень у вас завжди будуть нові цікаві комбінації, які можна випробувати, причому навіть у базі фанових комбінацій вистачить на багато партій. Це і є одна з головних переваг «Замісу»: фракції досить різні, щоб був простір для різноманітних стилів гри та стратегій. Ще одна перевага - чудовий (на мій погляд) арт. З мінусів — розмаїття тексту на картах, яке може перевантажити мозок або як мінімум відволікти. Особливо новачків. Крім того, невдало витягнута рука значно знижує ваші шанси на перемогу. Але як на мене, ці недоліки не зменшують фана, який ви можете отримати від «Замісу».

Заміс на портналі BGG