Огляд Гри Wonder Book (Книга Чудес)

18.10.2022

Примітка: у огляді немає сюжетних спойлерів. Огляд згадує сюжет, але без конкретних подробиць.

Почну, зрозуміло, із зовнішнього вигляду та компонентів. «Книгу чудес» можна без перебільшення назвати дивовижною. Тривимірні елементи красиві, міцні та функціональні (докладніше про це нижче). Крім барвисто розмальованих картонок тут також є хороші мініатюрки і кубики. Так що з першого погляду гра дуже приваблює, і це допомагає поринути в історію, що розповідається.

Щодо базових механік, тут освоїтися можна за кілька ходів. Героям доступні по суті чотири варіанти дії: рухатись, взаємодіяти з певними локаціями, боротися з ворогами або застосовувати спецздатності. Все дуже просто, ходи не займають багато часу. Проте героям необхідно діяти спільно та координуватися. Куди піти, якого ворога атакувати, коли застосувати спецздатність — усе це важливі рішення; особливо застосування іскорок, які трапляються досить рідко. Причому геймплей не зводиться до «ходити вбивати ворогів», і це добре з огляду на те, що «Книга чудес» призначена для гри з дітьми. Вороги найчастіше відволікають вас від по-справжньому важливого завдання, і вам доведеться не тільки розбиратися з ними, а й виконувати завдання.

Причому вони дуже різноманітні. По ходу кампанії вам трапляються різні завдання: від знайди-принеси до облог і битв з босами. Кожен розділ за відчуттями унікальний, оскільки в ньому є свої особливі правила, які хоч і не ставлять геймплей з ніг на голову, але вносять щось свіже, що підтримує інтерес гравців. І тривимірні елементи використовуються дуже креативно; Наприклад, у грі є завдання на спритність, що доставляє масу фана.

Загалом кампанія з шести розділів займає помірну кількість часу, тому інтерес до гри у вашого ігрового осередку, швидше за все, не встигне згаснути. У кампанії є прокачування, так що у вас буде кілька варіантів, як покращити свого персонажа, які, до речі, дуже клішовані (танк, берсерк, стрілець і цілитель). Це допомагає підлаштувати їх під вподобаний стиль гри.

Всі перераховані вище механіки прості в освоєнні, так що на виході виходить нескладна і фанова гра для казуалів і сімейств.

Однак є, на жаль, і недоліки, що псують вищеописані позитивні аспекти. Наскільки вони для вас критичні — вирішувати вам.

Для початку невелика придирка: у правилах є незрозумілі моменти. Що означає «фаза героя закінчується»? Кожен ще не сходивший персонаж може бути сходившим або поточний раунд негайно завершується? «Для взаємодії з цією карткою вам потрібна іскра» — потрібно витратити її чи просто мати? Ми трактували правила по-своєму, проте офіційне пояснення не завадило б. Ще варто відзначити, що партії (за винятком вступного розділу) займали у нас 1,5-2 години, що за відчуттями трохи перебір. Не впевнений, чи сидять стільки батьки, які грають з маленькими дітьми. Можливо, їм доведеться розбивати голови надвоє.

Ще одна придирка — нерівноцінний розподіл важливих навичок між персонажами партії на чотирьох. Особисто нам здалося, що Кен і Сід набагато сильніший за Лару і Тіну. Винищення ворогів, генерація іскорок та підтримка інших персонажів — дуже цінні здібності, на відміну від здібностей Лари та Тіни, які за відчуттями дуже ситуативні. Найчастіше вони не могли зробити нічого корисного за рахунок дій, що залишилися, оскільки або інші персонажі вже зачистили всіх ворогів, або цікаві локації знаходилися занадто далеко.

Але є й недоліки серйозніші. По-перше, розвиток сюжету.

Другий серйозний недолік - велика кількість рандому. Бої ведуться на кубиках, на кожному кубику 50% шансу успіху. За хід можна перекинути один кубик, для перемоги над пересічним ворогом потрібно два успіхи. Ось тільки вороги не кидають кубики, а завдають шкоди автоматично. Це трохи прискорює ігровий процес, але оскільки поведінка ворогів диктується картами, що випадково витягуються, нерідко виникають ситуації, коли герої втрачають свідомість, так і не встигнувши нічого вдіяти. А доступні за рахунок предметів і спецправ особливі дії найчастіше вкрай ситуаційні і часом абсолютно марні. Нерідко низка невдалих кидків та невдалих карток радикально змінювали ситуацію на полі і навіть призводили до поразки. Якщо таке відбувається раз-два, це може лише роздратувати, але коли таке відбувається регулярно — вашу долю вирішує невдача, а не тактика — це викликає фрустрацію. Причому в кожному розділі присутня щонайменше одна механіка, явно покликана допомогти невдачливим героям; мабуть, автори помітили проблему, але так нічого з нею до ладу і не поробили.

Підбиваючи підсумки, я не цілком упевнений, чим намагається стати «Книга чудес»: інтерактивним сюжетом із прикрученими ігровими елементами чи данжен-кроулером для дітей із елементами сюжету? Для першого сюжет заслабкий, та й перегравати кампанію навряд чи буде цікаво — все те саме. Для другого тут явний оверпродакшн, а окремі глави надто довгі, щоб у маленьких дітей вистачило терпіння досидіти до кінця.

Wonder Book на порталі BGG