Огляд Warhammer: Diskwars

29.07.2023

«Кожен крок дається все важче. Мої ноги важко відриваються від землі. Вже третій день ми блукаємо цією негостинною місцевістю. Наприкінці подорожі на нас, ймовірно, чекає важка та кривава битва. Не знаю, чи я зможу битися в такому стані. Кажуть, сила армії - це сила кожного солдата у її складі; якщо це правильно, то наші шанси на перемогу мізерні. Боюся, ми зазнаємо поразки». — Останній запис у щоденнику, знайденому серед закривавлених трупів орків.

На щастя, гравцям таке не загрожує: у настільній грі Warhammer: Diskwars вони одразу потраплять у гущу бою. Гра випущена в 2013 році в сеттингу Warhammer Fantasy - одного з найпопулярніших ігрових всесвітів.

Але, на відміну від старшого брата, відомого своїми мініатюрами і боями, що розтягуються на багато годин, ця гра вміщається в одну напрочуд невелику коробку. Проте всередині знаходяться аж 62 юніти. Це стало можливим тому, що юніти відображаються не мініатюрами, а двосторонніми дисками із щільного картону трьох розмірів: малого, середнього та великого.

Влаштовані всі диски однаково: зверху розташовані 4 цифри, що позначають рух, атаку, контратаку та здоров'я юніту. Більшу частину диска займає зображення, під ним – назва та три іконки: це ціна, раса та приналежність до певного сету (в даному випадку – базового). Деякі юніти також мають параметр стійкості.

Крім того, в коробці гравці знайдуться тайли місцевості різноманітних форм та розмірів, що додають ігровому полю різноманітності. Є і купа жетонів (травм, активацій, поранень, кутів поля та ін.) плюс три кастомні куби та один стандартний, а також майже 50 карт: колоди розстановки, місцевості, сценаріїв та наказів. І постійний супутник ігор за «Вархаммером» — лінійка (тут вона потрібна лише для дистанційного бою).

На початку партії варто переконатися, що поверхня столу не слизька. В ідеалі варто вистелити зелену або коричневу (під колір реального поля бою) тканину. Тим часом гравці обирають фракції та збирають армію за смаком на окуляри, які надають обрані герої, або ж використовують уже готовий набір, що пропонується грою. Крім юнітів, треба вибрати собі карти наказів на бій.

Розміри поля бою визначаються чотирма картонними куточками: стандартний розмір — 3 на 3 фути (прим. 90 на 90 см), тобто втричі довше за лінійку з набору. Лінійка, у свою чергу, розділена квітами на три діапазони для стрілянини в малому, середньому та великому радіусі.

Гравці вирішують, з якого боку поля вони стартують, визначають ініціативу і випадково тягнуть із колоди по карті сценарію, яка визначає особливі умови в цьому бою. Її нижня половинка - це таємна ціль гравця, за виконання якої він отримає переможні очки. Також кожен гравець випадково тягне карти стартової позиції. Кожен різновид старту надає певні переваги.

Потім вибираються 4 карти місцевості, і гравці по черзі розміщують на полі відповідні тайли.

Вже перед стартом на полі розміщуються власне юніти. Розставляти їх можна лише в зоні старту (у межах середнього діапазону лінійки від краю поля зі свого боку) перед картами стартової позиції. Чисельність юнітів, що розставляються, також визначається цими картами, інші підуть в резерв. Після цього гравці набирають до рук карти наказів.

На початку кожного раунду гравець таємно вибирає наказ, який хоче задіяти першим і кладе його на стіл обличчям донизу. Накази розкриваються одночасно. Кожен з них належить до стратегії 1 із 4 типів (від «рішучої» до «повільної»), їх взаємодія визначає, чий наказ виконуватиметься першим. Число в лівому верхньому куті показує скільки дисків можна активувати цим наказом. Багато наказів також дають на час активації пасивні чи одноразові бонуси.

Кожен диск може активуватися лише один раз за раунд. Доступні дії - рух, спецздатності (у деяких дисків) та дистанційний бій. Окуляри руху визначають скільки разів поспіль гравець може перевернути диск: саме таким чином вони переміщаються по полю. Якщо диск накриває хоча б частково ворожий диск, то ворог вважається атакованим у ближньому бою і може переміщатися; активація атакуючого диска на цьому завершується (активовані диски відзначаються відповідними жетонами, щоб не виникло плутанини).

Результат бою вирішиться у фазу бою цього ж раунд. Диски, що стикаються, обмінюються ударами (сила атаки — цифра в чорному колі, сила контратаки — цифра в білому колі), отримуючи відповідну кількість ран. Як тільки число ран стає рівним здоров'ю диска, він гине і вибуває з гри, переміщаючись у стопку знищених. Виняток — диски зі стійкістю: їм потрібно нанести рівну їх здоров'ю шкоду більше одного разу.

На відміну від рукопашної, дистанційний бій менш детерміністичний — там застосовуються куби. Для стрільби потрібно, щоб противник був у межах радіусу стрільби (різного біля різних дисків). Результатом на кубі може стати попадання, критичне потрапляння (на залишок раунду диск вважається вже активованим), промах або перескакування результату на найближчий до мети диск. Деякі типи території блокують лінію стрілянини.

Обидві сторони продовжують розігрувати карти наказів доти, доки не закінчаться карти наказів або не будуть активовані всі диски. На цьому раунд завершується: жетони активації знімаються, карти наказів повертаються в руку і починається новий раунд. Гра триває 5 раундів, після чого кожен підраховує свої переможні очки, чисельність яких залежить від успішності виконання таємних цілей. Хто має більше очок, той стає переможцем.

Warhammer: Diskwars чудово портує на стіл атмосферу та тактику варгеймів з мініатюрами, водночас спрощуючи її (насамперед завдяки відсутності лінійки для переміщення) та знижуючи час партії. Простота гри та свобода маневрів не можуть не зачарувати. Новачки особливо оцінять пропоновані готові набори для кожного героя. З доповненнями Hammer and Hold та Legions of Darkness варіативність армій ще більше зросте; з одним базовим набором простір для кастомізації дуже обмежений.

Армії складаються з 1-3 підрозділів. Чисельність підрозділів з кожного боку визначає як тривалість партії, а й тактику, оскільки кожен підрозділ повинен очолювати один герой. Є й певні обмеження на побудову армій, зокрема на приналежність до союзу фракцій, кількість копій і унікальні юніти.

Втім, гра не тільки про юнітів. Карти наказів у руках гравців при грамотному застосуванні можуть змінити перебіг битви. Інші елементи також додають тактики та глибини; насамперед це вибір карт місцевості та диспозиція військ. Гравцям доведеться час від часу ризикувати, ставлячи на куби в дистанційному бою — іноді з успіхом, іноді ні, що цікаво контрастує з певною рукопашною.

Warhammer: Diskwars - захоплююча тактична гра, що заохочує вдумливі дії, маневри та продуманість планів на бій. Гравець повинен постійно пам'ятати про свою секретну мету, намагатися здивувати опонента та знайти слабке місце у його диспозиції. І про спецздатності юнітів, які вказані прямо на дисках наборами ключових слів. Щоправда, останнє для новачка може представляти проблему: доки він не освоївся у грі, доведеться регулярно консультуватися з книгою правил.

Саме для новачків у книзі правил міститься навчальний сценарій. У цілому нині гра за мірками жанру надзвичайно доброзичлива: правила нескладні, не об'ємні, а основі гри кілька дуже простих механік.

Щодо часу партії, зіграти стандартну партію з двома підрозділами у кожного гравця можна лише приблизно за годину. Можна, звісно, і збільшити кількість юнітів: тоді розмаїття та час партії зростуть. Є у правилах та варіант битви за участю більш ніж 2 гравців; правда, ми з однією базою лише раз тестували такий варіант, і тут може виникнути проблема даунтайму.

Диски чудово ілюстровані, так що ви навряд чи сумуватимете за відсутніми мініатюрами. Картон щільний, тайли місцевості чітко помітні, жетони активації дозволяють легко орієнтуватися в ході раунду. Єдине проблемне (для деяких настільників) питання — де знайти стіл відповідних розмірів. За нашими фотографіями судити не варто, оскільки ми спеціально ущільнювали, щоб було простіше фотографувати.

Загалом Warhammer: Diskwars – дуже фанова та нескладна альтернатива варгеймам з мініатюрами. Механіки чудово продумані, у грі вистачає тактичної глибини. А з доповненнями все стає цікавішим. Diskwars – чудовий спосіб провести час.