Огляд Гри Voidfall

17.10.2022

Якщо ви чули про Voidfall і не впевнені, чи варто її брати, я спробую допомогти вам вирішити цю дилему. Я одразу ж вклався у кікстартерну кампанію та зіграв уже близько 25 тестових партій.

Головний плюс Voidfall: це гра від Mindclash.

Головний мінус Voidfall: це гра Mindclash.

Що стосується компонентів гри, вони чудової якості, як і очікувалося від Mindclash. Плюс додаткові плюшки для бейкерів, що вклалися: можливість замінити кілька різновидів жетонів на металеві монети.

Втім, я, мабуть, одразу перейду до опису недоліків, які можуть змусити вас відмовитися від покупки.

Головна потенційна проблема для новачка – інформаційне навантаження. Якщо Septima, що розробляється, від тієї ж компанії (наскільки я чув) — спроба створити легковажну гру, то Voidfall — повна протилежність: спроба створити космічну 4-X настілку рівня «Сутінків Імперії». У навчальному режимі гравці обмежені 4 симетричними фракціями, що відрізняються лише стартовими технологіями, але у повноцінній партії гравців очікують аж 14 фракцій (Домів) — і кожна з 10 незадіяних в навчальному режимі має свої особливості та свій стиль гри. Плюс сценарії з різними правилами, плюс два варіанти стартової розкладки на кожен Будинок, плюс до 28 різних технологій, які можна змішувати... все це може ввести новачка в ступор. Особисто для мене, котрий полюбив ігри Mindclash після покупки «Анахронності», це не проблема, але цей фактор не можна не враховувати.

Ще одна потенційна проблема – кооперативний режим. У деяких штибах кооперативні режими простіше змагального. Всі працюють спільно, так що посадити за стіл новачка стає простіше: йому не доведеться грати проти решти. У Voidfall все інакше. Кооперативний режим тут ближче до «Жаху Аркхема» / «Давнього жаху»: гра постійно тисне на вас, і один невірний хід або невдала карта можуть порушити всю стратегію і потенційно призвести до програшу. Крім того, кооперативний режим - це купа додаткових сторінок тексту з правилами та механіками, які відсутні у режимі змагання. Вони цілком тематичні і вписуються в сеттінг, але можуть перевантажити з незвички. Перед тим, як спробувати кооперативний режим, потрібно переконатися, що хоча б один із учасників добре знає правила, щоб уникнути помилок, і бути готовими, що доведеться непросто. Знову-таки, деяким настільниками на кшталт мене подобаються такі великовагові ігри, але цей фактор не можна не враховувати.

Якщо ви ще не втратили інтерес до Voidfall, то я розповім докладніше про режим змагання (а потім і про кооперативний).

Поле тут гексагональне, з розкладкою, що залежить від сценарію. Здебільшого розташування гравців є симетричним, за винятком деяких унікальних тайлів, які можуть опинитися далі або ближче (що балансується іншими унікальними тайлами). Гра ділиться на три раунди. Кожен раунд починається з події (1 з 3 можливих для даного сценарію), яка визначає, скільки карток зможе розіграти в раунд кожен гравець. Ці карти вибираються з руки гравця, що складається з 8 карт (9-а додається на початку другого раунду). На кожній карті є 3 секції; гравець вибирає, які 2 із 3 активувати. Розіграш карток йде по колу: кожен гравець розігрує одну картку і вибирає 2 секції (або може пожертвувати певними ресурсом і активувати всі 3), після чого ходить наступний гравець — і так поки кожен не розіграє певну кількість карток. Наприкінці раунду кожен із гравців отримує атаку від NPC Пустонароджених та потенційно отримує бонуси за рахунок події, якщо виконав зазначені там умови. Наприкінці третього раунду підраховують очки — у кого їх більше, той перемагає.

У кожному сценарії гравець може вибрати один з 3-4 різних Будинків, а кожен Будинок має два варіанти стартової розкладки: більш економічний і більш мілітаристичний, що робить кожен сценарій дуже реграбельним і дає простір для кастомізації, що починається вже з фази розкладки.

Можливостей у режимі змагання дуже багато. Деякі Будинки та сценарії підштовхують до певного стилю гри, але різноманітність доступних варіантів дій дозволяє прийти до успіху безліччю різних стратегій. Незважаючи на змагальність, необхідність охороняти кожен сектор через атак Пустонароджених означає, що гравець, що робить акцент на економіку, може захищатися від агресивного гравця за рахунок відстані, що розділяє їх, і розвиватися за рахунок будівництва, набираючи більше очок за свої не настільки великі, але більше розвинені володіння, ніж експансіоніст із великими нерозвиненими володіннями. А механіка корупції, що змушує гравців витрачати дії на її очищення або ризикнути отримати штрафи (наприклад, нуль очок з корумпованого сектора), означає, що вам доведеться приймати кожен хід ще більше непростих рішень, що саме зіграти, і ви постійно думаєте: « Ех, ось би зіграти ще одну карту...» Кожна дія важлива і непотрібних карт немає.

Кооперативний режим заснований на тих же базових правилах, але тут порожні поводяться різноманітніше і становлять велику загрозу. Сценарні карти тут зовсім інші. З'являються нові тайли та цілі, які не можна ігнорувати. Вибір Будинків не обмежений сценарієм, на відміну від режиму змагання, так що гравці можуть вибирати оптимальні поєднання, що доповнюють один одного. Також тут з'являються додаткові колоди карт, які по суті дають Пустонародженим «дія» на початку ходу кожного гравця (а не тільки на початку раунду події). На їхню активність доводиться реагувати або ризикувати неприємними наслідками. Крім того, тепер кожен гравець повинен перевершити рахунок Пустонароджених наприкінці гри — інакше всі програють.

На відміну від гравців, що накопичують очки протягом усієї партії, Пустонароджені підраховують очки тільки в кінці при підрахунку ПО, так що завдання гравців - позбавити їх можливості ті заробити, в процесі заробивши очки самим. Баланс кооперативу залежить від сценарію, але загалом Пустонароджені набирають очки рахунок тайлів, які можна очистити від нього економічними і військовими способами. Тому в кооперативному режимі просто необхідно балансувати між економічною та військовою потужністю, на відміну від змагального, де всі можуть наголосити на економіці, розбігтися по своїх кутах і досягти успіху. Якщо ваш флот слабкий у кооперативі, то ви не зможете зачистити поле від кораблів та тайлів Пустонароджених, і вони наберуть стільки очок, що їх не переможуть навіть найоптимізованіші економісти. Вірно і назад: наголошувати тільки на воєнку не можна, інакше Пустонароджені переможуть за рахунок економічних тайлів.

В обох режимах одна з головних відмінних рис гри — відсутність рандому. Набір доступних технологій та подій фіксований та залежить від сценарію. Хоча формально порядок виходу трьох потенційних подій (а також карт Пустонароджених у кооперативі) — це рандом, його можна нівелювати. Цілком детерміністичні бої - теж особливість Voidfall. По ходу гри сили та модифікатори вашого флоту змінюватимуться, але ви завжди заздалегідь можете прорахувати, хто переможе в бою ще до його початку. Це ковток свіжого повітря, порівняно з іграми, де ваша стратегія залежить від кидків кубика.

Сподіваюся, мій огляд допоміг вам визначитися, чи потрібна вам Voidfall.

Voidfall на порталі BGG