Колодобудування В День Д

01.12.2022

Відважні: Нормандія — цікавий гібрид. Частково колодбудівна гра і частково традиційний варгейм, вона настільки ж доступна для варгеймерів, як і для тих, хто ніколи в житті не ставив картонний жетон на шестикутник на полі бою. Відважні: Нормандія розповідає про подвиги 30-ї піхотної дивізії США у червні 1944 року, коли вони рухаються до Франції, щоб битися з нацистською Німеччиною. Розвиток сценаріїв відображає реальні події, додаючи грі відчуття автентичності та серйозності.

Щоб розпочати гру, гравці стають на бік 30-ї піхотної дивізії США або змішаного взводу німецького вермахту та обирають один із 12 сценаріїв. Буклет зі сценарієм розповідає гравцям, як формувати свої колоди, як сформувати  запаси, з яких вони будуть брати нові карти, як розмістити тайли, щоб створити унікальне середовище сценарію, і умови перемоги для кожної сторони.

ВІД ДНЯ Д ДО КРИВАВИХ ВУЛИЦЬ МОРТЕЙНА

Сценарії відрізняються залежно від цілей, але їхній прогрес виконує роль навчального посібника, лінійно додаючи складніші війська та ефекти, коли гравці їх розігрують. Проблема такого підходу полягає в тому, що він перешкоджає реєграбельності, оскільки гравці, які знайомі з механікою, змушені грати зі зменшеними колодами для більшості сценаріїв. Трагічно невиправдане рішення полягає в тому, що фінальний сценарій працює як свого роду «стандартна битва» з усіма типами карт у грі та симетричними початковими ситуаціями для обох гравців. Це трішки слабовато порівняно з більш надійними картковими військовими іграми, такими як Command і Colours.

Кампанія, яка поєднує кожен сценарій у довгу гру з багатьма битвами, допомагає вирішити цю проблему. Перемоги є основним показником успіху кампанії, але зведення до мінімуму втрат також важливе, оскільки певні пороги втрачають переможні бали кампанії. На практиці це призвело до кількох ігор, у яких ми з дружиною змушені були подумати про те, щоб відмовитися від своєї мети та програти сценарій, а не тримати його до останнього. Чи варте це того, щоб затягнути майже безсумнівну поразку, щоб отримати результат нашої кампанії?  Відважні: кампанія Нормандія додає нюанси, яких дуже бракує автономній грі за сценарієм, і додає ваги тематичному світу гри. Це важливо, коли ваші солдати гинуть.

ЗАХОПЛЮЮЧЕ ПОЄДНАННЯ МЕХАНІК. НА СКІЛЬКИ ЦІКАВА ВІДВАЖНІ: НОРМАНДІЯ

Механіку побудови колоди вміло використано, щоб непомітно підштовхнути гравців до наближення до тактики бою малих підрозділів часів Другої світової війни. Кожна карта в руці гравця представляє або окремого солдата, який належить до позначеного загону, командира, здатного впливати на колоду, або безкорисну карту туману війни.

Солдатів можна зіграти, щоб активувати жетон свого загону на карті гри та виконати одну дію. Усі ці дії дивовижним чином вплітаються в механіку колодобудування та у основний елемент війни. Розвідники можуть стріляти, але вони також можуть додати картку Туман війни до колоди супротивника або видалити її зі своєї власної. Кулеметники можуть стріляти двома кубиками або вести придушуючи вогонь, подвоюючи свої кубики атаки, щоб підкинути ворожий жетон, а не пошкодити його. Це змушує гравця карти перевернути цю одиницю назад, перш ніж вона зможе діяти нормально. Ці приклади підкреслюють, наскільки вправно Девід Томпсон вплітає військову тему в механіку Undaunted: Normandy.

ВИПРОБУЙТЕ СВОЮ УДАЧУ З ІНІЦІАТИВОЮ

У певний хід гравці беруть чотири карти, перш ніж покласти одну, щоб визначити ініціативу. Ця карта буде скинута після фази ініціативи, тим самим гравці втратять можливість використовувати її на полі. Кожна карта має значення ініціативи, яке відповідає її загальній корисності та важливості. Це вирішальний крок, оскільки гравець з ініціативою розіграє всю свою роздачу перед суперником. Відмова від командира, щоб він йшов першим, може скалічити хід гравця, але він повинен оцінити, чи варто це того, щоб переконатися, що він зможе перемістити свій загін у прикриття, перш ніж його розірве ворожий кулемет.

Після ініціативи гравці розігрують усі свої карти по черзі, виконуючи одну дію для кожного. Існують деякі мінімальні синергії побудови колоди, які гравці можуть застосувати, наприклад, скласти карти певного загону в свою колоду, а потім спробувати використати командирів, щоб витягнути додаткові. Однак у більшості випадків побудова колоди працює для покращення аспекту бойових ігор Undaunted: Normandy, моделюючи погіршення командування та управління, відносну ефективність виснажених загонів і абстрагуючи інтуїцію офіцерів.

ВІЗУАЛЬНИЙ АСПЕКТ ЯКИЙ ОКУПАЄТЬСЯ

Візуально гра фантастична. Плитки, які складають поле бою, є міцними, їхні значення покриття чітко позначені, а місцевість, яку вони моделюють, гарні та виразні. Картки з обох боків складаються з імен осіб у мультяшному стилі, і я визнаю, що знадобився деякий час, щоб це оцінити. Граючи в гру зараз, я не можу уявити її з іншим виглядом. Той факт, що окремі солдати названі, допомагає гравцям пов’язувати їх дії. Коли одиниця вражена, і гравець змушений назавжди скинути картку з цього загону, він прощається з цією особою до кінця гри. Це тонка, але вражаюча частина тематичного аспекту.

Механіка побудови колоди є відкриттям, навіть після стільки часу. Ми з дружиною отримали таке ж задоволення від Undaunted: Normandy, як і рік тому, коли ми вперше грали в неї. Кампанія — це, безумовно, спосіб грати в гру, і через нюанси, які вона додає, ми навіть можемо зіграти в неї знову через кілька місяців. Відважні: Нормандія безперечно варто спробувати фанатам військових ігор, фанатам колодобудування.

Відважні. Нормандія на порталі BGG

Відважні. Нормандія на порталі Теорія гри