Огляд Trudvang Legends

24.03.2023

Trudvang Legends стала однією з моїх найочікуваніших ігор 2022 року, а також одним з кікстартерних проектів, що найбільш затягнулися. CMON навіть запропонувала всім безкоштовну розбивку на дві хвилі, щоб доставити вкладникам коробку бази, поки решта контенту ще доробляється. Як я вже писав, після кампанії в гру були внесені такі істотні зміни, що багато вкладників, включаючи мене, засумнівалися, чи вони отримають те, що очікували.

Отже, чи була така довга очікування? Зараз з'ясуємо...

Ви розкладаєте гру згідно інструкцій у книзі саг, потім подорожуєте картою. Гра протікає пофазово. Ви стартуєте з фази 2, але, вважаю, в якийсь момент кампанії це зміниться. Ще на старті ви заповнюєте рунний мішечок вашого персонажа рунами, що відповідають його картам. Якщо є дод. картки, ви отримаєте дод. руни. Як правило, зароблені під час сценарію руни не переходять до наступного сценарію.

У грі вам належить в основному проходити перевірки та битися. При проходженні перевірки вам показують одну з рун та цифру – кількість необхідних успіхів. Після цього ви тягнете 7 рун і дивіться, чи вдалося її пройти.

Бої трохи складніші. Ви спочатку витягуєте 4 з 8 (як правило) своїх карт подвигів, потім тягнете руни - по 3 за раз - і викладаєте на ці карти. Руни, які не відповідають символам на картах, а також темні руни викладаються на трек провалів. Продовжуйте тягнути до тих пір, поки не накопичиться 5 провалів або поки ви не вирішите, що вистачить. Якщо ви перестали тягнути руни раніше, ніж витягли 4 провали, то отримуєте всі сині жетони з треку промаху. П'ята руна означає провал: у разі активуються все червоні жетони з треку промаху. До того ж додаткові бойові руни спихають старі руни з карток, що підвищує шанси на перемогу і знижує негативні наслідки від поразок.

Після того, як ви перестали тягнути руни, ви активуєте кожну здатність. Спочатку активуються навички та швидкі атаки. Потім активуються вороги; вони тягнуть картку і відповідно підвищують або знижують параметр атаки на вказану цифру. Також часом активується додаткова здатність, якщо витягнуто картку з певним символом. Ще деякі карти подвигів дають вам окуляри хронік, за допомогою яких можна активувати додаткові. здібності з інших карт або ж витратити їх у локаціях на додаткові бонуси.

Після атаки ворогів атакують герої. Якщо після цього і ті, і інші, як і раніше, тримаються на ногах, ви переходите до наступної фази гри. Можна буде провести нову битву на майбутньому ходу або вийти з бою (і отримати трохи шкоди при втечі).

При перемозі ви отримуєте очко досвіду. Здобувши 3 очки досвіду, ви можете витягнути 3 карти з колоди просунутих подвигів і вибрати одну з них; вона замінить аналогічну, слабшу карту у вашій колоді.

Ви будете бігати по полю, проходячи перевірки і борючись з ворогами доти, доки не пройдете сценарій. Сюжет розвиватиметься за рахунок прочитання нових розділів книги саг, розміщення сюжетних карток на полі, а також карток титулів, які ви отримуєте залежно від ваших дій. Ще на полі є багато локацій, де можна витратити дії та отримати бонуси.

ВРАЖЕННЯ

Одна з найінноваційних ідей Trudvang Legends — це поле з кишеньками для карток, завдяки чому навколишній світ постійно змінюється протягом кампанії. Механіка витягування рун на перший погляд проста і фанова система, що цілком підходить для гри, яка не фокусується на битвах, як і Roll Player Adventures або Solomon Kane.

Сюжет та сеттинг цікаві. Сюжет непогано опрацьований, кожен прочитаний вами шматочок складається з декількох коротких параграфів, чого цілком достатньо для атмосферного опису без скочування надмірності на кшталт 8-сторінкових простирадлом тексту. У пройденій мною першій частині кампанії є багато сюжетних ліній, що гілкуються — залежно від прийнятих вами рішень стають доступні різні квести і вороги/союзники, що великий плюс. Не сумніваюся, що деякі з цих ліній призводять до тієї ж розв'язки, просто іншим шляхом, але принаймні Trudvang Legends не така рейкова, як багато інших пригодницьких ігор. Ще мені сподобалося, що якщо у вашій компанії є певні класи, то ви автоматично проходите деякі перевірки або відкриваєте нові шматочки сюжету, що підвищує реграбельність.

Механіка витягування рун непогана, трек попадань/промахів теж непогано працює, але після кількох сценаріїв все це здається занадто одноманітним. Левелапи фанові, проте ви хитаєтеся з равликовою швидкістю, а просунуті навички - лише трохи покращені версії ваших базових навичок. Придбані в ході сценарію руни зазвичай повертаються в коробку наприкінці сценарію, так що механіка bag building майже не працює і на додаток додає метушні з компонентами: після кожного сценарію заново перетрушувати мішечок, викидаючи зайві жетони.

Мені не сподобалося, що доводиться проводити в бою цілі ходи з нульовим прогресом через те, що я не витягнув карту атаки. Але хоча це дратує і сповільнює гру, до бойовки є і більш серйозна претензія: практично повна відсутність штрафу за смерть. Ви оживаєте з 6 здоров'я та отримуєте негативну карту Wyrd. Якщо в свій раунд бою ви витягли цю карту замість однієї з чотирьох подвигів, то ви можете спробувати «завершити» її, вилучивши тим самим з гри. Якщо до кінця сценарію це зробити не вийде, ви отримуєте незначний штраф (правда, я ще не пройшов усю кампанію; можливо, згодом штрафи накопичаться і стануть серйознішими). Звичайно, добре, що гра не кара жорстко за поразку, тим більше що головне тут — сюжет, але практично повна відсутність наслідків смерті разом із посередніми бойовими механіками вбивають весь фан. А уникнути смертей навряд чи вийде з огляду на те, що лікування тут небагато.

Проте недороблена бойовка виявилася фановішою, ніж проходження перевірок, як не дивно. Думаю, проблема у кількості необхідних успіхів. Вимагати 4 водні руни, у той час як у персонажа їх, швидше за все, 4 в мішечку, що складається з 15 рун... Шанси на успіх вкрай малі (від 0,2 до 0,7%, якщо я не помиляюся). Тому часто, наткнувшись на перевірку навички і подивившись на лист свого персонажа, я одразу переходив до секції «провал», щоб не витрачати час на витягування рун у безнадійній ситуації. Здається, я жодного разу за 5 сценаріїв не пройшов перевірку, що вимагає 4 руни, і лише двічі пройшов перевірку, що вимагає 3 руни, за 20+ спроб.

Мене зачарували арт та сеттинг гри, проте після кількох партій я усвідомив, що з тим самим успіхом можу почитати книгу-гру, якщо викинути з Trudvang Legends усі нефанові механіки. Мені неприємно писати таке — все-таки ціла група розробників витратила купу часу та зусиль на цей проект — але гра просто не працює. Я очікував, що CMON приділить більше уваги Trudvang Legends з огляду на те, що вони купили ліцензію на Trudvang у Riotminds. Це краще ніж NFT, проте планка дуже низька.

Загальна оцінка: 2 з 5 - бляклі недопрацьовані механіки псують цікаві ідеї та захоплюючий сюжет.