The Reckoners огляд

12.05.2023

Все почалося із книжкового циклу. Reckoners ("Месники") - це трилогія американського письменника Брендона Сандерсона: "Сталеве серце" (2013), "Вогненний месник" (2015) і "Зірка Напасть" (2016) плюс розповідь "Мітоз". Сандерсон цікаво обіграв шаблон супергероїв, перетворивши їх із рятівників людства на найгірший кошмар.

Дія відбувається в найближчому майбутньому в Ньюкаго, через десять років після появи комети, яка перетворила багатьох звичайних людей на супергероїв... точніше, надлюдей — тому що від супергероїв у них тільки особливі здібності. Найсильніші з надлюдей поділили світ між собою, а звичайні люди не наважуються кинути виклик їхньому тиранії. Так звані епіки дали волю своїм низинним інстинктам. У Ньюкаго зберігається якесь подобу порядку, оскільки їм править одне із найсильніших епіків у світі: Залізне серце. Він має невразливість і, здається, не має жодних слабкостей. Він керує містом залізною рукою. Ніхто не сміє протистояти йому, окрім купки повстанців — месників. Месники - невелика група людей, що таємно вивчають слабкі місця епіків. Одержимий ненавистю до епіків загалом і особливо до Стального серця Девід Чарльстон мріє помститися за вбивство батька. Озброєний лише хоробрістю і одним із найбільш охоронюваних секретів у світі, він намагається вступити до лав Мстителів. І разом вони намагаються домогтися правосуддя...

Отже, дія настілки Reckoners відбувається під час першої книги. Девід приєднався до Мстителів, і разом вони борються зі Сталевим серцем та його поплічниками. Тут можна грати за Девіда, Меган, Абрахама, Тію, Коді чи Профа. У кожного персонажа своя здатність і свій набір кастомних кубиків: три особливі (відповідні кольору персонажа) і три стандартні. Різниця між особливими та стандартними кубиками у співвідношенні різних символів на гранях. Наприклад, Абрахам воліє відкрито атакувати епіків, Тія - займатися дослідженнями, і т. д. Озброївшись кубиками, ви вирушаєте на місію з порятунку Ньюкаго.

Єдиного поля немає. Воно складається з планшетів районів міста, на яких відзначаються характеристики його епіка, що стереже (HP, кількість очок дослідження, необхідних для знаходження його слабкості, і т. д.). І небагато місця під мініатюри тих, хто знаходиться у цьому районі. Загалом у грі аж тридцять різних епіків. У сталевого серця окремий планшет та унікальні здібності (про це пізніше).

Після розкладки починається перебіг героїв. Суворого порядку немає, кожен може діяти, коли захоче — хоч після кожної дії товариша. Проте варто зазначити, що гра хардкорна. Необхідно ретельно кооперуватися з товаришами, помилка може стати фатальною.

Зав'язана на куби механіка досить проста. Можна кидати свій пул кубиків до трьох разів, після кожного кидка один із кубів блокується; перекинути його вже не можна. Коли всі куби заблоковані, розігруються дії, що випали на них. Як уже згадувалося, порядку ходу немає, тому гравці повинні домовлятися, щоб розігрувати ланцюжки дій максимально ефективно. З незвички така система може здатися дивною, але цілком продумана.

За рідкісними винятками, гравець може щось робити тільки в тому районі, де знаходиться сам. Серед можливих дій такі:

•   заробляння грошей (по долару за кожний відповідний символ);
  •   активування здібностей чи предметів (ефекти вказані на картах);
  •   дослідження (кожен символ прискорює знаходження слабкості епіка);
  •   атака поплічників (кожен символ - мінус один поліцейський);
  •   атака епіків (кожен символ завдає шкоди епіку);
  •   ослаблення епіків (кожен символ знижує на одну силу епіка: зрушення вліво треку сили на планшеті);
  •   розвиток здібностей (кожен символ дасть один талант на наступний хід; це джокери, які можна застосувати як будь-який символ).

Крім основних дій, можна пожертвувати кубиком, щоб вплинути на сусідні райони, де вас немає:

•   зруйнувати встановлену барикаду (вони не дають увійти чи вийти із району);
  •   переміститися до сусіднього району.

Як і в книзі, всі епіки мають свої суперздатності. Деякі навіть невразливі... до того часу, доки знайдете їх слабкість. Кожен епік має слабке місце. Дія дослідження дозволяє просуватися відповідним треком; коли дійдете до кінця, епік стане вразливим. Вибір за вами — швидко «пиляти» трек (це швидше, але небезпечніше, а іноді й марно) або діяти в режимі «спостереження» (повільно, але ефективніше). Кожне прийняте рішення важливе. Таким чином, у кожного гравця по шість дій у хід (іноді більше, іноді менше). Як максимізувати їхню ефективність — вирішувати вам.

Але маніпулювання результатами кубиків – не єдина складність у грі. У Ньюкаго небезпечно. За все доведеться платити, і часом дуже дорогу ціну.

Після закінчення перебігу гравців ви можете отримати корисні бонуси. Вбивство епіків не просто випускає пару та демонструє вашу силу. Кожен мертвий епік - це, як правило, цінна інформація про Сталеве серце, тобто просування по треку дослідження його слабкості (докладніше про це пізніше). Також у цю фазу ви можете витратити мізерні гроші на купівлю предметів та інших потреб. Потім настає перебіг епіків.

На початку ходу епіків Сталеве серце перевіряє, чи є у кожному районі свій «янгол-охоронець». Якщо когось убили, то їм на заміну виходять нові рандомні епіки з резерву — кожен на старті має невеликий показник сили. Потім всі епіки активуються і по порядку, починаючи з того, що знаходиться в одному районі зі Сталевим серцем, застосовують свої можливості зліва направо. Одні допомагають Сталевому серцю, посилюючи його здібності, інші закликають підкріплення поліцейських, треті лікуються... Після своєї активації епік стає сильнішим: трек сили зрушується праворуч на один (або більше, якщо поряд є поліцейські). Чим сильніший епік, тим більше збитків він завдасть, якщо дати йому спокій. На полі завжди є епіки в кількості, що дорівнює кількості гравців плюс один, так що розправитися з усіма неможливо. Треба діяти оптимально та розбиратися з найнебезпечнішими, не забуваючи і про інше.

Після ходу слуг настає перебіг їхнього ватажка. Сталеве серце грає особливу роль грі; він знаходиться в епіцентрі того, що відбувається. Має окремий планшет. І він невразливий. Це сувора реальність – принаймні на початку гри точно. Потім у міру розслідування ви виявите, що в його захисті є вразливість. У грі це представлено треком дослідження на планшеті сталевого серця. Звичайно, він куди важливіший за треки дослідження інших епіків, і інформацію щодо нього бажано збирати в першу чергу. Чим більше мине часу, тим небезпечнішим стане Сталеве серце. Копати інформацію про нього можна двома способами: використовуючи символи дослідження чи вбиваючи епіків. Як тільки його таємниця буде розкрита, можна буде спробувати вбити його. Його HP залежить від кількості гравців.

Однак Сталеве серце не смиренно стоятиме і чекатиме смерті, а завдаватиме нищівних ударів. Він тероризуватиме населення, знижуючи його чисельність, потім організує рейди з метою з'ясувати, де ви ховаєтеся (при успіху ви втратите по кубику дії за кожне розкрите притулок; їх можна відновити у фазі закупівель). Випустивши пару, він влаштує вам додаткові перешкоди: нові поліцейські, нові барикади, причому не тільки в тому районі, де він сам знаходиться. Все це може здатися перебором, але не турбуйтеся: шанси на перемогу є. І, нарешті, Сталеве серце переміститься в нову локацію залежно від кубика, що випав (втім, «новою» може стати і стара локація). Герої нічого не можуть зробити Сталевому серцю, якщо не перебувають в одній локації з ним.

Як перемогти? Все просто: вбити Сталеве серце. Як програти? Ще простіше: поразка настає, якщо населення міста сягає нуля. А падає воно швидко. Повторюся, перемогти важко. Як і в книгах, є відчуття непереборної потужності епіків. Їх більше, вони краще організовані і могутніші, ніж ви можете мріяти. Проте відчайдушні герої вступають у нерівну боротьбу. Так, гра складна, але тим солодша перемога.

З погляду тематичності гра безперечний успіх. Автори чудово перенесли книжковий всесвіт до снаги. Все на кшталт оригіналу: і поведінка, і здібності епіків. Втім, для задоволення грою знання оригіналу зовсім не обов'язково, та й спойлерів у грі особливо немає. Також варто відзначити чудову роботу ілюстраторів, які навіть без ігрового поля створили чудову атмосферу. Фанати всесвіту оцінять дрібні посилання до книг.

З погляду геймплей гра зовсім не революційна. Нічого важливо нового, але метал вийшов успішним. Незважаючи на масивну коробку, пояснити ігровий процес та втягнутися в нього дуже легко. Розкладка, якщо ви граєте не вперше, відбувається досить швидко. Ходи теж швидкі, але рішення, що приймаються, важливі, іноді критично важливі. Кожна помилка може коштувати дорого, ключ до успіху в кооперації. Звичайно, може виникнути типова для кооперативів проблема альфи, але вона трохи згладжується рандомом і великою кількістю епіків та предметів з різноманітними здібностями. До того ж кубики за замовчуванням кидаються одночасно, і альфе не встежити за всіма (якщо, звичайно, він не прихований епік).

Що стосується рівня складності, багато хто може відштовхнути те, як важко перемогти Сталеве серце. Здається, що чим більше ви працюєте, тим гіршою стає ситуація на полі, а негативні ефекти можуть скластися в спустошливі ланцюжки, що особливо неприємно при грі вдвох. Але чи таке зло — складність гри? З огляду на її тривалість можна без проблем зіграти кілька партій за раз, а челендж, як на мене, обов'язковий для кооперативу, щоб не втратити до нього швидко інтерес. Занадто легкий кооператив — все одно що головоломка, що легко розв'язується, про яку відразу забуваєте. Reckoners пропонує гарний баланс між неможливим челенджем та просто фаном. Грати в Reckoners дуже цікаво: є відчуття, що ведеш майже безнадійну боротьбу з титаном — і це ще більше занурює в атмосферу. Так, герої страждають, але ці фанові страждання.

Компоненти тут фантастичного якості, особливо в делюкс-версії. Все виглядає просто чудово. Шикарні ілюстрації, зручні планшети із продуманим розподілом кубиків, відмінні меньки. Карти теж якісні та приємні на дотик. Все дуже добре опрацьовано; така увага до деталей радує. Жаль тільки, що всі міські райони такі схожі один на одного — трохи різноманітності (і я не про ілюстрації) тут би не завадило. Втім, це вже причіпки.

Чи можна назвати цю гру рідкісною перлиною? У певному сенсі так: Reckoners справді рідкість, і роздобути копію непросто, на жаль. Втім, цю проблему вирішить новий кікстартер, у рамках якого буде випущено доповнення плюс репринт бази. Шкода, що цю настолку так важко знайти і її так слабо рекламують, враховуючи, як якісно вона зроблена і який фан доставляє.

Загалом Reckoners безперечно вдалася; як у плані геймплей, так і компонентів. Проста, але не примітивна. Легко освоїти, тяжко перемогти. Фанова, але вдумлива. Що вимагає продумувати дії, але не надмірно комплексна. Приємний сюрприз, чудова адаптація книги та якісна гра.