Огляд настільної гри Sumatra

18.05.2023

Sumatra переносить вас у, швидше за все, незнайому місцевість - найбільший острів в Індонезії - і просить робити ймовірно знайому активність: мандруючи місцевістю, створювати записи про те, що ви побачили, в блокнот.

Нижче представлений мій блокнот наприкінці партії із п'ятьма гравцями. Отже, я бачив кілька людей, пару ремесел, по три флори та фауни та (найбільш вражаюче) два вулкани, поряд з різноманітним обладнанням. Я ігнорував Wi-Fi, GPS та села в цій партії, тому що не має значення, як багато землі ти досліджував протягом своєї подорожі, оскільки ти все одно не можеш зустріти все.

У грі дев'ять типів тайлів, більшість яких дозволяє накопичити окуляри різними шляхами: люди нагороджують гравця, який бачив найбільше (і карають інтроверта, який зустрів найменше місцевих), ремесла дають окуляри за обсяг, за флору та фауну окуляри нараховуються лише за найвищі показники за видами (і навпаки, за найнижчі показники немає очок зовсім), і таке інше. Гра починається з взятих рандомно тайлів, так що гравці мають частку в одному або декількох областях дослідження, потім ви вирушаєте блукати островом - і тоді гра дійсно починається.

До ваших токенів (жетонів) на острові приєднується екскурсовод, і коли ваша група рухається до першої локації, ви обираєте номер тайла з портфеля. Коли ви знаходитесь разом з гідом, ви можете або залишитися з ним і дослідити поточну локацію і, якщо хочете, взяти тайл у ваш зошит, або можете залишити групу і бігти стрімголов до наступної локації. У вас не вийде взяти що-небудь у цей хід з тих пір, як ви подорожуєте один, але наступного ходу гід приєднається до вас і всі тайли, що залишилися, з попередньої локації будуть переміщені вбік і будуть замінені новими, а вам випаде шанс вибирати першим. Гей, ти отримуєш винагороду за свою авантюру. Сподіваюся, щось цікаве випало...

Якщо хтось перемістився в наступну локацію, ви знаєте, що гід збирається приєднатися до цього гравця у наступному ході і у вас залишилося не так багато часу у поточній локації. Чи ви також рухатиметеся вперед до нової локації, пропускаючи тайл зараз, щоб зробити вибір пізніше? Або ж ви залишитеся, забираючи один з тайлів, що залишилися перед тим, як вони заберуться, в той же час знаючи, що наступний хід вам необхідно буде бігти вперед, не збираючи нічого? Це дилема, з якою ви стикатиметеся постійно: краще відомий птах у руці чи невідомий і, можливо, птах кращий у кущах?

У міру того, як ви набираєте тайли, ви починаєте фокусувати свою увагу вздовж певних шляхів: як для заробітку очок наприкінці гри, так і для складання бонусних тайлів комбінацій для досягнень певних речей. Чим менше гравців у грі, тим більше ви зможете зробити, хоча, звичайно, всі намагаються зробити це, тому ви все ще будете битися ліктями за цей бонус або за інший і так само прагнутимете далі, щоб зробити перший крок, можливо, тим самим поступаючись опоненту те, що залишили позаду себе.

Партія з двома гравцями дуже відрізняється від гри з 3-5 гравцями, тому що ви використовуєте зворотний бік ігрового поля з меншою кількістю тайлів для кожної локації, що означає, що не всі сто тайлів будуть розіграні. Це також означає, що немає гарантії, що ви зможете закінчити збирати вашу колекцію або знайти той же Wi-Fi жетон, який вам потрібен позаріз. Рішення, залишитися або йти, може стати навіть більш підступним, тому що якщо ваш противник піде вперед, а ви ні - ви дасте йому шанс вибирати перші два жетони наступного лота.

У глибині душі Sumatra - щось більше, ніж низка виборів, адже тут замішані підрахунок ймовірності, що може випасти, і передбачення, що інші можуть взяти. Так що ця гра є переконливою моделлю як відпускних турів, так і реального життя, яке також ставить питання, залишитися або піти далі, і це питання виникає знову і знову. І кожен зроблений вами вибір у той же час означає, що ви вибрали не робити тисячі інших речей.