Огляд Гри Street Masters

22.04.2023

Перед партією у Street Masters кожен гравець обирає собі одну з шести колод бійців і кладе собі картку свого персонажа. Потім ви вибираєте одну з чотирьох колод ворогів (у кожній свій бос, свої міньйони та інші карти) і, нарешті, вибираєте одну з восьми колод сценарію (у кожній свої інструкції з розкладки, особливі цілі та карти подій). Коли ви розставите на полі героїв, боса, жетони цілей та ящиків, починається гра.

Раунд складається з фази бійців, фази ворогів та фази сценарію.

У фазу бійців кожен із гравців здійснює хід — у будь-якому порядку. На початку свого ходу ви тягнете карту з колоди ворогів (у результаті на полі у вашій зоні може з'явитися новий ворог), а потім можете здійснити 3 дії в будь-якій послідовності: переміститися, розіграти одну карту з руки та виконати одну дію (це може бути активація здібності з однією з розіграних вами карт, додаткове переміщення, взаємодія з картами або полем, отримання жетонів захисту). Після закінчення вашого ходу всі вороги у вашій зоні активуються, після чого ви тягнете карту і настає хід наступного гравця.

У фазу ворогів ви активуєте всі карти у зоні ворогів. У фазу сценарію всі карти в зоні сценарію, після чого витягуєте нову карту сценарію.

Більшу частину партії, що не дивно, займе бійка з ворогами, що знаходяться на полі. При атаці ви кидаєте кубики, вказані на карті, і додаєте модифікатори. На кожному кубику може випати символ удару та/або блоку. Кубики тут «вибухові»: якщо випаде критичний символ, то ви не тільки зараховуєте його як попадання, а й знову кидаєте кубик. Є три основні види атак: удар, стусан і захоплення. Коли на персонажа нападають, він може поставити блок, якщо він має відповідний жетон. Після чого ви перевертаєте свій жетон на інший бік: тепер це жетон мощі, що допомагає зарядити спецздатність вашого персонажа.

Для перемоги потрібно перемогти боса. Поразка настає, якщо один із героїв вибуває з ладу або якщо активується відповідна сценарна карта.

Крім стандартного режиму «Аркада», також можна грати в сюжетному режимі, тобто в кампанію. У цьому режимі з'являються нові карти: союзники, суперники та апгрейди як для героїв, так і для ворогів. Їх також можна застосовувати в Аркаді, щоб полегшити гру, ускладнити або просто урізноманітнити. Ще для кожного героя є сюжетні колоди, які також можна включити в гру.

ПЛЮСИ ГРИ

•  Навіть у одній базі дуже багато різноманітності. Колоди ворогів і сценаріїв можна перемішувати, що породжує різні партії, а різні комбінації героїв змушують різко змінювати стратегію. Крім того, можна грати в режимі кампанії або просто додати в гру союзників і суперників. Реграбність тут велика.
  •  Усі бійці унікальні і всі мають свої круті комбінації. Наприклад, Габріель має безліч здібностей, що дозволяють розігрувати додаткові карти удару і завдавати величезної шкоди, а Інь Хуа вміє маніпулювати колодою ворогів. Крім того, всі колоди поставляються у вже зібраному вигляді, і в кожній свої синергії, що робить освоєння нового персонажа дуже цікавим.
  •  Перевертання жетонів захисту, щоб зарядити найпотужнішу здатність вашого персонажа, – це і тематично, і класно. Додає в гру цікаві тактичні дилеми, а також означає, що ви майже ніколи не витрачатимете марно.
  •  Гра виглядає дуже привабливо, особливо ілюстрації на картах, але поле та мініатюри теж гарні.
  •  Освоїтися напрочуд просто — багато в чому завдяки чудово структурованій книзі правил і корисним пам'яткам у кожного гравця, а також тому, що Street Masters загалом нескладна гра. Усі новачки втягувалися після кількох раундів.

МІНУСИ ГРИ

•  Мені найбільше не подобається, що складність занизька. У моїх партіях кілька разів було напружене змагання до фіналу, але загалом зараз рахунок 5:0 і це при тому, що я грав із різним складом учасників. В останню партію на трьох ми навіть додали трьох суперників і все одно здобули перемогу. Як я вже згадував, мені дуже подобаються вибухові куби і жетони блоку/зарядки, але ці механіки дають героям надто велику перевагу.
  •  Тут дуже багато деталей, за якими слід стежити. Запросто можна забути зробити те й те у свій хід. Крім того, це робить гру надто повільною для файтингу на столі. І часом сильно дратує; якщо ви забуваєте про активну здатність або пропускаєте одну з фаз ходу - на мій досвід всі забувають витягнути карту ворога як мінімум по разу за гру, - то потім, ймовірно, доведеться скасувати зроблений хід і заново продумувати свої дії.
  •  Вставити мініатюри гумові підставки нелегко. Хоча для барвників минечки це не проблема.

Хоча в Street Masters менше челленджа, ніж я розраховував, мені все одно дуже сподобалося грати. У кожного персонажа свій стиль, колоди карти та сценаріїв роблять кожну партію унікальною, і гра шикарно виглядає.

На мій погляд Street Masters – дуже хороша настілка; недарма багато її обожнюють. Але я навряд чи часто розкладатиму її, тому що віддаю перевагу іншим іграм про побиття поганих. Beatdown: Streets of Justice або Marvel Champions - схожі, але складніші ігри, що загалом перевершують Street Masters. Тож для моєї колекції Street Masters не підійде.

Втім, мене дуже цікавлять інші ігри з цією чудовою системою колод, що модулюються, від братів Седлерів. Так, я з нетерпінням чекаю на партії в Altar Quest.