Огляд «Space Hulk: Death Angel»

22.10.2022

У космосі ніхто не почує вашого крику... Втім, космодесантники і не кричать. Ці генно-модифіковані і беззавітно віддані Імператору машини смерті люто борються і гинуть, не відчуваючи ні страху, ні сумнівів. Невеликий загін цих броньованих воїнів, озброєних пиломечами, вогнеметами і псі-здібностями, висаджується на Космічний мандрівник - занедбаний корабель, що бороздить простори космосу. Він явно кишить місцевим різновидом зергів – генокрадами. Вашим космодесантникам належить, дотримуючись обережності, пробиратися до клаустрофобії тісним коридорам мандрівника, розносячи на шматки зустрічних прибульців і, швидше за все, гинути один за одним. Ваше завдання — дістатися фінальної локації, де розміщена мета вашої місії: лігво прибульців, механізм самознищення тощо. Згідно з сюжетом, шанси успіху близько 44% при втратах 86% особового складу. Звучить заманливо? Тоді вперед, за Імператора!

"Space Hulk: Death Angel" - картковий кооператив легковагої/середньовагової категорії, розрахований на 1-6 гравців віку 12+. Партії займають 20-45 хвилин.

Кожен гравець контролює 1–3 загони з 2 космодесантників (чисельність контрольованих загонів залежить від кількості учасників; тобто в партії на чотирьох кожен гравець контролює лише один загін, а в соло-партії ви контролюватимете три загони). Ви викладаєте картки космодесантників у вертикальній осі і тим самим формуєте бойову формацію. Картки локацій та прибульців викладатимуться ліворуч та праворуч від вашої колони десантників.

Після спавна прибульців (який часто супроводжується неприємними подіями, що ускладнюють вам життя) ваші космодесантники можуть відреагувати однією з наступних дій: підтримка один одного, переміщення, взаємодія з навколишньою локацією або улюблена опція космопіхоти: підривати все до біса з футуристичної зброї. Але гра завбачливо обмежує вас, забороняючи повторювати дію, розіграну в минулому ході. Так що ви не можете просто постійно стріляти і вимушено вдаватися до різноманітної тактики. У кожного загону (в основі їх 6) є певна спецздатність для кожного з трьох доступних процесів. Наприклад, вогнеметник при стрільбі може зачепити цілу групу прибульців замість лише одного, десантник з пиломечем за підтримки товаришів може одночасно рубати на шматки атакуючих прибульців, а псіонік Лексиканум може заморожувати в силовому полі.

Також ви можете «активувати» об'єкти, що знаходяться в локаціях: двері, важелі і баки з паливом — відповідно закриваючи шлях прибульцям, отримуючи тимчасовий бонус або ж знищуючи велику групу ворогів (але космодесантник, що зробив це, ризикує і сам загинути). Це забезпечує різноманітність геймплею; палити з усіх стволів і молитися - не завжди оптимальна тактика. Всі атаки вирішуються кидком одного-єдиного кубика. Шанси на успішне влучення за замовчуванням дорівнюють 50%. Жетони підтримки, отримані за рахунок підтримки інших космодесантників, і деякі ігрові ефекти дозволяють перекидати кубик як у атаці, і у обороні.

В обороні? Саме так: прибульці, які пережили ваш хід, самі атакують, старанно намагаючись прогризти броню космодесантників. І шанси на успіх у них, на жаль, досить великі: кожен прибулець має 33% шанс вбити космодесантника. Чим більше ворогів, тим вищий ризик смерті. Якщо ваш боєць очікує атаки, то за рахунок вищезгаданих жетонів підтримки можна спробувати уникнути неприємних результатів. Однак жетонів завжди не вистачає, а кубик часом просто знущається з вас. Особливо з огляду на те, що він кастомний, з гранями не від 1 до 6, а від 0 до 5.

Так все триває доти, доки ви не зачистите всіх прибульців у поточній локації і не перейдете до наступної. Кожна місія складається з 4-5 етапів, через які вам доведеться пройти, щоб перемогти. Якщо ви доживете до фіналу та виконаєте умови місії, то перемагаєте.

ВРАЖЕННЯ

Сильно розраховувати на перемогу не варто гра ВАЖКА. Ні, не "складна" - це "Робінзон Крузо" складний. Space Hulk ж просто брутальний, і ви це розумієте, побачивши, з якою легкістю генокради пережовують ваших космодесантників. По ходу партії гра піднесе вам безліч неприємних сюрпризів - і ви зазнаєте поразки не раз і не два. Особисто я перемагаю у 10% партій. Зумів-таки виграти, я боюся знову наближатися до «Ангела смерті». Коли ваші бійці падають один за одним, ви відчуваєте безпорадність та фрустрацію: чи могли ви якимось чином врятувати брата Клавдія чи ж ви просто жахливо кидаєте кубик?

У цій жорстокості і полягає суть гри. З одного боку, завдяки цьому Space Hulk — це ще той челендж. Ви не переможете ні з першої, ні з другої спроби; гра змусить вас попітніти, щоб досягти успіху. З іншого боку, ви зазнаєте чимало фрустрації, коли невдалі кидки кубиків призведуть до однієї поразки за іншою. Везіння грає тут істотну роль. Як би грамотно ви не планували все, часом необхідний просто вдалий кидок. І такий рандом може відштовхнути від гри деяких гравців.

Однак брутальна складність і раптові смерті дуже добре вписуються у всесвіт «Вархаммера»: десантники одночасно і круті, і вразливі. Їхня подорож тунелями передається атмосферою клаустрофобії і відчуттям смерті, що насувається, яку ви відчуваєте при кожній появі витягнутого з колоди інопланетного зроду. Кожен успіх викликає вибух емоцій. Перемога – подія, яку варто відсвяткувати. Генокради - це не стандартні вороги-міньйони; від них виходить цілком реальна загроза, і після перемоги над ними я радів набагато більше, ніж після будь-якої партії в «Пандемію».

Втім, маю зазначити, що «Ангел смерті» по суті соло-гра, до якої прикрутили правила для мультиплеєра. Мені найбільше сподобалося грати у соло, а штучний розподіл ролей на кілька гравців погано працює. Вам треба обговорювати свої плани, але ви не маєте права казати, що саме робите. Звучить дивно? Ще б! Тому багато гравців просто забивають на планування. До того ж гра дуже вразлива до альфа-гравців; досвідчені ветерани можуть легко командувати новачками.

Однак у соло режим «Space Hulk: Death Angel» дуже хороший і до того ж компактний; саме взяти з собою в поїздку. Якщо ви хочете складну соло гру, то вона якраз для вас. Якщо вам хочеться чогось легше (тобто ігри, де є реальні шанси перемогти) – шукайте щось інше. Якщо ви хочете гру, де кубик не вирішує вашу долю, то «Space Hulk: Death Angel» так само не для вас. Щодо фанатів «Вархаммера», вони, напевно, не розчаруються: атмосфера гри та художні описи відповідають всесвіту. Тим, комусь хочеться подібних відчуттів, але в більш «серйозній» грі, можна порекомендувати оригінальний Space Hulk, в якому є мінічки, дуельне протистояння і т. д. Щоправда, він помітно довше за картковий.

Загалом через неоднозначність гри я не можу поставити їй найвищу оцінку. Але й низьку теж не можу, тому що її сильні сторони дуже гарні. Знайте, на що ви підписуєтеся, будьте готові до славної смерті, і рано чи пізно перемога буде за вами.

Моя оцінка 7/10.

Space Hulk: Death Angel на порталі BGG

Space Hulk: Death Angel на порталі Теорія Гри