Огляд Slay the Spire. Або як правильно переносити комп'ютерну гру в настільну.

15.11.2022

ЧИ ХОРОША ВИЙШЛА ГРА?

Якщо вам доводилося грати в Slay the Spire, ви напевно відчуваєте подив щодо того, яким чином цю відому комп'ютерну гру можна перенести на стіл. Ви, напевно, налаштовані скептично, і я раніше був налаштований так само. У Slay the Spire є копіювання карт, безліч математичних розрахунків, безліч апгрейдів, та купа ефектів, які відстежуються кожен раунд. Реалізація всього цього на столі поховає будь-який проект. На щастя, автори вчасно помітили цю проблему і у своїй готівці максимально спростили геймплей, водночас зберігши основи STS.

Наведу кілька прикладів.

Усі числові значення STS:TBG значно зменшено, так що для гри вистачає базової арифметики. Власне, в настільній грі все спростилося: рядові бої займають менше раундів, події вирішуються швидше. Автори також зауважили, що постійно рахувати кількість карток у руці в натовпі не фаново, і прибрали ліміт руки. Двошарові треки блоку та енергії на планшетах дозволяють легко відстежувати та змінювати поточні показники. Карт статусних ефектів менше, а опіки та слиз — одна й та сама картка; одночасно використовується лише одна половинка, залежно від умов поточного бою. Загалом відчуття від змін позитивні.

Персонажів також перебалансували та вилизали. Стартовий Bash Броненосця дуже корисний через навішування жетонів вразливості, які подвоюють шкоду від наступної атаки і скидаються. У настільному StS майже всі ефекти не доведеться запам'ятовувати від раунду до раунду; вразливості, слабкості тощо скидаються після першого застосування. Безмовний створює жетони заточування, які можна витратити в будь-який момент для нанесення одиниці шкоди: відмінний спосіб позбутися характерного для цього класу надлишку карт. Сфери дефекту тепер не чергуються: можна активувати будь-яку сферу з будь-якого слота, що полегшує геймплей і одночасно змушує приймати більше цікавих рішень. Спостерігач теж не залишилася осторонь: стійка гніву завдає одиницю шкоди, якщо ви зберігаєте цю стійку на кінець свого ходу.

Цікавих та зручних змін дуже багато, так що обмежуся перерахуванням ще кількох. У колоді нагород чекає свого часу карта Золотого квитка; якщо витягнути її, то є шанс отримати рідкісну карту. Завдяки цій механіці рідкісних карток у вашій колоді відносно мало, зате так приємно, коли з'являється можливість їх отримати. Що стосується карти подорожі, вона спрощена в порівнянні з оригіналом, але вам, як і раніше, доведеться приймати багато непростих рішень: більше боротися або посидіти відпочити біля вогнища, що важливіше — магазин чи події. Гра збалансована з урахуванням зменшеної кількості ключових точок. А ще мені дуже сподобалося, що поведінка ворога та активацію реліквій кожен раунд визначає кидок кубика. Спочатку рандомність мене відштовхнула, але згодом я зрозумів, наскільки це прискорює геймплей. Завдяки цій механіці бої проходять стрімко - і занудьгувати ви не встигнете.

Відповім на своє ж запитання: автори попрацювали на славу. STS:TBG схожий на оригінал, але в той же час прилизаний і спрощений, що необхідно для настілки. Відразу видно, що автори вклали багато сил у балансування гри та згладжування шорсткостей.

НАВІЩО ГРАТИ В НАСТІЛЬНИЙ SLAY THE SPIRE, ЯКЩО Є КОМП'ЮТЕРНИЙ

Я постійно зустрічаю це питання. Спробую пояснити як гравець, що мене приваблює в STS:TBG (з огляду на те, що я не маю звички тримати багато ігор схожих механік та жанрів). Якщо стисло, то тут дуже продуманий кооперативний режим. STS:TBG розрахований насамперед на гру в компанії друзів.

Для всіх гравців розігрується одна і та сама подія, однак кожен може вибрати результат на свій розсуд. Це вже демонструє, що гра відмінно захищена від альфа-гравців: ніхто не може знати оптимальний вибір у кожній події для кожного гравця, це залежить від вашої колоди та її пропорцій.

У магазинах повно реліквій та зілль. Ви можете скинутися золотом і спільно купити якусь приголомшливу (і дорогу) реліквію. Вибір між покупкою карт для себе особисто та допомогою друзям непростий. До речі про зілля: між боями ними можна вільно обмінюватись і таким чином підтримувати відстаючих.

Але найяскравіше кооперація проявляється у боях. У кожного гравця свій ряд ворогів, що нападають (або докучають іншим способом) кожен раунд, однак він може атакувати не тільки їх, але й будь-якого ворога в будь-якому ряду. Завдяки цьому вимальовується цілком життєздатна стратегія дружно завалити когось із ворогів у перший хід, перш ніж той встигне щось зробити. А рішення, кого саме валити, як захищатися, чи застосовувати здібності або просто максимізувати шкоду, викликають дискусії за столом. До того ж у багатьох карток є корисні для кооперативу здібності, зокрема Defend+. Після апгрейду ця картка дає 2 одиниці блоку будь-якому гравцю. Дуже чудово, коли зусилля всієї команди рятують гравця, який був готовий ось-ось померти (а якщо один гравець помирає, то усі програють). Є також ефекти, що дозволяють батати союзників, посилювати їх захист і навіть змінюватися місцями. Тому під час боїв вам є про що поговорити і перемагати спільними зусиллями крутих ворогів та босів дуже захоплююче.

ЧИМ ГРА ВИДІЛЯЄТЬСЯ НА ФОНІ ІНШИХ КООПЕРАТИВІВ?

Один із плюсів STS:TBG — те, що гравці освоюються майже миттєво, якщо грали в комп'ютерну версію. Вам достатньо лише допомогти їм з розкладкою та укладанням колод, витягнути стартове Neow's Blessing і відразу приступити до першого бою. Пояснювати, як працює відпочинок біля багаття, боси, еліти та багато іншого, не доведеться; геймплей досить близький до оригіналу. Це велика перевага STS:TBG, на відміну від якогось Dark Souls, геймплей якого не має майже нічого спільного з комп'ютерною версією. І навіть якщо гравці незнайомі зі Slay the Spire, правила прості, і навчитися нескладно, якщо в групі є хоча б один досвідчений гравець.

Ще один великий плюс настільного STS – можливість обговорити одну з моїх улюблених ігор із друзями. Хоча я активно граю в оригінал, у мене при цьому немає можливості обговорювати те, що відбувається з друзями. Настілка - інша справа; ми сидимо за столом по кілька годин, обговорюючи різні стратегії колодобуду та вбивства Шпиля. Кожна подія привносить у вашу стратегію щось нове, а дивитися, чому ваші друзі обрали той чи інший результат, цікаво та корисно. Дискусії, куди краще піти, теж дуже захоплюючі, і ділять гравців умовно на маніяків (давайте вб'ємо трьох еліт) та пацифістів (давайте пройдемо події). У боях можна згадати свої комп'ютерні партії («Ух, я так ненавиджу цього Jaw Worm!») або обговорити підготовку до майбутнього боса. Загалом весело.

І ще один плюс STS: TBG – кампанія, яку можна пройти за один вечір. Ігри такого роду вже існують (наприклад, Too Many Bones та Townsfolk Tussle), але їх небагато. Мені сподобалися і Too Many Bones, і Townsfolk Tussle, проте бої там досить заморочені. STS:TBG ж простий, швидкий і надає безліч можливостей прокачування персонажа за допомогою апгрейди, трофейних карт та реліквій.

Хоча зазвичай я не люблю кікстартери (особливо ті, які приваблюють народ за рахунок франшизи) та кооперативи (вважаю за краще зіренуватися з друзями), а також ігри, які займають більше 2 годин, Slay The Spire: The Board Game мене зачарував. Знання франшизи тут різко полегшує входження у гру та залучення новачків. Кооперативний режим напрочуд інтерактивний; гравці обговорюють майже кожний крок. І хоча партії нешвидкі, я не можу відірватися, кожну вільну хвилинку перевіряючи доступні апгрейди для карток або думаючи, яким шляхом далі піти. Правда, розкладка на мій смак займає забагато часу, але у великій компанії це не проблема. Загалом STS:TBG — чудовий кооператив, несхожий на інші і відмінний навіть від комп'ютерного оригіналу. Дуже рекомендую спробувати.