Настільний Скайрім

23.01.2023

Почну з застереження, що я великий фанат комп'ютерного Скайріма і провів у ньому сотні, якщо не тисячі годин. Настілку я купив просто тому, що на коробці було слово «Скайрім».

Ось мої враження після соло-проходження першої кампанії, у тому числі навчання та перегравання першого розділу (бо я не відразу розібрався у всіх правилах). Загалом на це пішло близько 12 години.

ЩО РАДУЄ В ГРІ

— Атмосферу «Скайріма» чудово передано. Арт, поле (хоч воно й величезне), ігрові килимки, спорядження, маркери квестів... все ідеально відповідає духу «Скайріма». Дуже атмосферно грає, якщо включити саундтрек з оригіналу.

— Бої дуже прості, але доволі фанові — у цьому вони схожі на оригінал. Ви маєте на вибір кілька атак, а у ворогів є кілька різновидів броні. Кидаєте кубики, вичитаєте показник броні і завдаєте шкоди. По ходу партії утрата все зростає, з'являються різні типи атак, статусні ефекти, броня... але розрахунки не стають надмірно складними. Можна зробити злодійський білд і наносити на початку бою безкоштовну атаку з 2Х-уроном, можна рубати напролом дворучною сокирою. Для мене простота бойовки – це плюс, хоча кому як. Ті, хто чекав глибоких боїв, у яких треба багато думати, будуть розчаровані.

— Тут є як заскриптовані квести, так і витягуються з колоди. На мою думку, це досить цікава фіча. Якось селянин видав мені квест знайти втікача, для чого довелося ходити туди-сюди по різних локаціях. Я виконував його паралельно з основним квестом і в результаті довелося вирішувати, на чому зосередитися. Настільний «Скайрім» має велику свободу дій. Можна всю гру зачищати підземелля та виконувати побічні квести, а можна йти за основним сюжетом. Швидше за все, оптимально комбінувати те й інше, але варіантів дій завжди маса. Крім того, поразка в бою чи провал завдання не означає кінець гри. Це просто ускладнить вам життя.

— Тут є купа побічних квестів: від найпримітивніших до тих, що гілкуються і виконуються в кілька етапів. Іноді дуже прості завдання (наприклад, допомогти мешканцю фортеці) можуть відкрити доступ до значно масштабнішого квесту із суттєвою нагородою. Це дуже нагадує комп'ютерний оригінал. Мені дуже сподобалося, наскільки тут опрацьовано квести та дослідження навколишнього світу.

— Приємно, що можна без проблем міняти рівень складності гри. Мені, як нелюбицю надмірно складних ігор, нагоді ця опція.

— Усі класи персонажів грають дуже по-різному, що підвищує реграбельність. Правда, гра змушує вас прокачуватися за певним шаблоном (норди завжди бійці ближнього бою, каджити злодії і т. д.). Можна, звичайно, вчинити по-своєму, але тоді ви втратите всі класові бонуси.

— У бою і під час перевірки навичок можна йти на ризик, користуючись механікою «випробуй удачу». Це додає напруги та інтриги.

ЩО НЕ ДУЖЕ РАДУЄ

— Книга правил — справжній жах. Правила безладно розкидані по книзі, деякі нюанси вам починають пояснювати ще до того, як пояснять базові елементи, відшукати потрібне правило проблематично (вони розкидані за власне книгою правил, книгою сценаріїв та книгою з навчальним режимом). У книзі з навчальним режимом купа друкарських помилок (невірні номери сторінок там, де книга посилається на основний рулбук) і т. д. Загалом, все жахливо. Мені зрештою вдалося продертися через ці нетрі, але це було нелегко. У більшості настілок я більш-менш розумію, як влаштований геймплей після прочитання книги правил, але не в цьому випадку. Довелося переглянути відеопроходження.

— Крафтинг, апгрейди та зачарування екіпірування дуже невдало зроблено з тематичного погляду. Ці механіки цілком рандомні - і результат повністю залежить від того, що вам пощастило витягнути з колоди. Може, мені просто не щастило, але всі мої спроби в зачарування давали бонуси до магії, що марно для мого персонажа-рукопашника. До третього розділу я остаточно забив на чарівність, бо мені жодного разу не дісталося нічого корисного.

Те саме стосується витягування карт спорядження з відповідних колод (ближній бій / магія / скритність) в містах: може дістатися щось, що ідеально підходить під ваш білд, а може дістатися сміття, причому результат ніяк не передбачити. Вам доводиться платити за витягування картки, а потім ще доплачувати за власне покупку, що явний перебір. Я в результаті ввів хоумрул (можна за плату подивитися верхні три картки колоди і вибрати одну) для зниження ролі рандому.

— Інструкції з розкладки та опис квестів часом збивають з пантелику. Так, книга правил інструктує вас взяти картку 209 на старті одного з квестів. Але книга з навчальним режимом каже, що ви берете цю картку наприкінці першого ходу. А наприкінці першого ходу я подумав, що зробив щось не так, бо гадки не мав, звідки взяти цю конкретну картку.Крім того, коли гра інструктує вас видалити карти з гри, потрібно бути дуже уважним. Якщо вам потрібно витягнути картку, якої немає в колоді (бо її видалили з гри), то ви тягнете наступну по порядку картку. Наприклад, якщо потрібна картка 102, але її більше немає, ви берете 103. Якщо 103 немає, то 104, і т. д. У ході виконання більшості квестів ви видаляєте з гри кілька карток. Якщо ви забудете видалити якусь із них (у мене двічі виникала така ситуація), то будете дуже спантеличені результатами. А виправляти ситуацію та з'ясовувати, де і коли ви помилилися, буде нелегко.

— Художнього тексту в квестах обмаль. Для мене це не проблема, тому що я провів незліченний годинник у комп'ютерному «Скайрімі», але багатьох може розчарувати той факт, що в більшості квестів всього один-два рядки художнього тексту. Для гри з таким упором на сюжет та атмосферу це явне недогляд.

— Особисто для мене головний мінус — шалена ціна гри. Компоненти якісні, проте за 140 доларів я розраховував на суттєвіше наповнення коробки, ніж 6 мінек і купа карток. У мене в колекції є ігри на 30–50 доларів дешевше, у яких є треї з купою мінек, барвисті тайли, товсті книги компаній, озвучення і т. д. У порівнянні з іншими іграми з масштабними кампаніями і зі схожою ціною (наприклад, "Похмурою гаванню" або Middara) наповнення настільного "Скайріма" зовсім не вражає. І це я мовчу про ціни в 70–90 доларів на доповнення, і на Upgrade Kit з досить похмурого вигляду миньками... за 90 доларів. Я розумію, що авторам довелося розщедритися за франшизу, але кікстартерна кампанія схожа на явне вимагання.

Загалом настільний «Скайрім» — фанова гра, але ціна сильно завищена. Я поставив би їй оцінку 7/10.