Огляд Roll Player Adventures

05.11.2022

Моїм першим ігровим коханням були Dungeons & Dragons. Як і багато людей мого віку, я починав із червоних та синіх коробок, потім перейшов на розширені правила D&D та грав у кілька інших видань протягом наступних років. Багато настільних ігор намагаються стати тією недосяжною рольовою грою в коробці, яка не вимагає гейм-майстра. Багато з цих ігор є в основі мають тактичні бої з підвищенням рівня персонажа і деякою розповіддю. Можливо, і є вибір, але ви йдете лінійним маршрутом, просто б'єте монстрів, поки вони не скинуть лут, як броньована піньята із зубами.

Roll Player Adventures більше схожа на заплутану історію у стилі «вибери сам» із головоломками на основі кубиків, які просувають сюжет уперед. Чи є Roll Player Adventures рольовою грою в коробці для тих, хто хоче не просто боротися протягом усієї гри?

ОГЛЯД ІГРОВОГО ПРОЦЕСУ

Щоб розпочати своє проходження кампанії, ви можете використати своїх власних персонажів із Roll Player або вибрати готового. Кожен сценарій має свій буклет, що нагадує модулі пізньої першої редакції D&D, та карту. Буклет містить короткий опис та інформацію про підготовку. Потім ви відповідно до інструкцій розміщуєте жетони та кубики XP, розставляєте мініатюри своєї команди - після чого ви готові до гри.

Протягом усієї гри ви отримуватимете різні навички та проходитимете бойові зустрічі. В обох випадках ви можете витратити кубики витривалості (по одному на кожного персонажа в команді), щоб додати певний колір кубиків до стартового набору. Ви можете наосліп витягувати нові кубики, поки не досягнете ліміту за кількістю кубиків. Після кидка цих кубиків ви зіставляєте колір та необхідні значення. Якщо ви просто кидаєте кубики, є шанс, що з'являться відкриті слоти для успішного виконання яких потрібні кубики. І ось тут карти на руці ніколи вас не підведуть. Однак якщо це станеться, то монстри обернуться проти вас і завдадуть шкоди.

Кожен гравець може грати карти до допустимого ліміту гри. Гравці можуть отримати жетони бонусних дій, які дозволять використовувати додаткові карти в межах ліміту жетонів бонусних дій, що є у гравців. Карти дозволяють гравцям додавати більше кубиків у пул кубиків, вважати кубики різними числами та змінювати значення за допомогою повторних кидків, призначення чи перевертання. У ході пригод ви зароблятимете і купуватимете нові карти, поповнюючи свій набір інструментів для вирішення більш складних випробувань.

Бої можуть тривати три раунди, при цьому вороги будуть завдавати шкоди за кожний незакритий слот на їхній карті та накладати інші негативні ефекти в другому та третьому раундах (зазвичай це шкода, втрата скарбів чи досвіду). Якщо жетони витривалості у персонажа в коробці з витраченими жетонами рівні або перевищують його здоров'я, він вибуває із випробування. Якщо всі персонажі вибули, то гравці програють сценарій та читають текст у книзі зустрічей для цієї місії.оловоломка Заморочка Головоломка XL Вушко Голки (2249) ( 6035 )

Гравці отримують XP за закриття певних слотів під час перевірки навичок, навіть якщо вони провалили перевірку. Після кожного завдання всі карти зі стосу скидання можуть бути повернуті на руки гравцям. Коли гравці відпочивають, вони можуть повернути витрачені карти та відновити витривалість. Відновлення витривалості засноване на кидку кубиків, рівних кількості витрачених XP. Але ви повинні бути економними у витрачанні XP, тому що з їх допомогою ви покращуєте своїх персонажів.

Наприкінці кожної пригоди XP та золото можна витратити на покращення персонажів, яке називається розвитком. XP витрачаються на підвищення здібностей на треку майстерності, збільшення здоров'я, збільшення ліміту бойових кубиків і додавання додаткових жетонів бонусних дій. Золото використовується для покупки предметів, причому деякі карти дають знижки на расу чи здібності персонажа.

ІГРОВИЙ ДОСВІД

Досвід, який я шукаю в RPG-подібних іграх, включає розвиток персонажа, відчуття пригоди, вибір персонажа (це аспект рольової гри), розповідь, в яку можна поринути, тактичний бій і загальне почуття першовідкривача.

Крім тактичного бою, Roll Player Adventures забезпечує всі ці аспекти. Але відсутність тактичного бою супроводжується дуже швидким часом підготовки та складання, принаймні частково завдяки треям, у яких зручно розміщуються більшість компонентів.

Персонажі розвиваються за рахунок додавання знайдених чи куплених карт, і навіть за рахунок збільшення здібностей шляхом просування треком майстерності. Загалом це просто й приємно, але — особливо для соло-гравців, які грають у кілька рук — є багато карт, за якими слід стежити. Позитивним моментом є те, що у міру ускладнення гри у вас з'являється більше кубиків та більше карток для використання. І, за деякими винятками, я виявив, що після кількох сценаріїв я можу досить легко впоратися з більшістю труднощів. В цілому це було дуже приємно, але, особливо ближче до кінця, це почало здаватися трохи втомлюючим, особливо в міру того, як пули кубиків ставали більшими і було більше кубиків для маніпуляцій. Але таке відчуття може виникнути не в усіх.

Однією з переваг Roll Player Adventures є розгалужений сюжет та загальна побудова світу, коли ви подорожуєте локаціями на чудово ілюстрованих картах. Протягом кожного сценарію ви відзначатимете ключові слова та збиратимете специфічні для сценарію предмети, з якими ви можете взаємодіяти в різних місцях (іноді це призводить до кумедних наслідків, якщо використовувати їх у комбінації). Ключові слова можуть направити вас у різні параграфи та до іншої сюжетної події, на відміну від тих, хто має інше ключове слово. Ви також зароблятимете карти титулів, які містять пару невеликих речень тексту, які можуть вплинути на сюжет у майбутніх сценаріях. Під словом «може» я маю на увазі, що вплив буде, але ви не знатимете, хороше воно чи погане, а іноді і те, й інше.

Незважаючи на всі відгалуження, основна сюжетна кампанія лінійна, і ви, швидше за все, проходитимете ті самі основні сюжетні точки під час повторних кампаній. Віддаючи перевагу різним фракціям або роблячи різні вибори, ви відкриватимете альтернативні сюжетні епізоди і невеликі події, але, ймовірно, без зміни короткого опису загальної сюжетної арки. Щодо загальної цінності повторного проходження, я думаю, що вона досі досить висока, якщо між кампаніями пройде достатньо часу. Часто буває так, що у вас є вибір, як вчинити в тій чи іншій ситуації (пропонуються різні перевірки навичок), тому граючи за різних персонажів, з різними картами на руках, ви також вирішуватимете різні головоломки.

Крім основного сюжету, десятки персонажів, яких ви зустрінете і з якими взаємодіятимете, надають грі велику глибину. Я пройшов перші чотири чи п'ять сценаріїв досить швидко, як тільки одержав свій пледж, а потім відклав його убік, щоб пограти в інші ігри. Повернувшись до гри, я вирішив, що хочу завершити кампанію, і зіграв сценарії, що залишилися, в стислі терміни. Коли я почав знову, я не міг пригадати деякі імена та їхні стосунки зі мною (карти титулів поступово нагадували мені про це). Отже, це гра, в яку, ймовірно, найкраще грати регулярно, поки ви не закінчите кампанію з 11 епізодів (плюс побічний квест, що повторюється, який можна зіграти після певного моменту пригоди). Поспішне проходження гри починає здаватися стомливим, а тримісячне очікування між сесіями може призвести до того, що ви втратите тонші деталі світу та сюжетної арки.

Зрештою, у мене є дві невеликі претензії — одна механічна та одна стилістична. З механічної точки зору моя претензія полягає в тому, що бої та перевірки навичок надто схожі. Бої тривають до трьох раундів і іноді мають карти модифікаторів, які щось роблять (часто погане для вас) для коригування ворогів, але битва з людожером, гноллом або драконом не сильно відрізняється по механіці один від одного або від виконання різних перевірок навичок. Я все ще отримував масу задоволення від гри і напружувався, коли розраховував, наскільки сильно мене битимуть, тому що я не міг розмістити достатньо кубиків, але не хотів витрачати карту в цей хід, тому що у мене не було достатньо жетонів бонусних дій, щоб маніпулювати новими кубиками, які я б витягнув.

Зі стилістичної точки зору у мене виникли деякі труднощі, коли я намагався розрізняти деякі кольори на планшетах гравців, картах та перевірках навичок. Сині та фіолетові кольори мені було важко розрізнити. Оскільки деякі карти мали темне тло, а інші — світлий, зовнішній вигляд також змінювався, що спочатку мене трохи збентежило. У мене легка форма дальтонізму, тож проблема може виникнути не у всіх.

Roll Player Adventures випередила Solomon Kane у моєму виборі найкращої гри 2021 року, коли я розпочинав кампанію. І навіть зараз між ними все ще триває боротьба, а Chronicles of Drunagor (у яку я вперше зіграв у 2022 році) також бере участь у цьому виборі. Roll Player Adventures — це дуже надійний варіант для тих, хто шукає рольову гру в коробці, особливо якщо сюжет і побудова світу важливіші за тактичні бої.

Загальна оцінка: 4,5/5 зірки. Roll Player Adventures надає гравцям цікаві можливості вибору в міру проходження фантастичного сюжету, із захоплюючими головоломками та маніпуляцією кубиками у глибокому та яскравому світі.

Roll Player Adventures на порталі BGG