Огляд Quodd Heroes

17.11.2022

Рік випуску: 2019.

Кількість гравців: 1-6.

Час партії: 30-90 хвилин.

(Примітка: у огляді розглядається перша редакція гри.)

Почнемо із компонентів. Коробка тут просто величезна. Вона навіть більша за «Похмуру гавань»; тільки повне видання Sentinels of the Multiverse може потягатися з нею розмірами у нашій колекції. У стелажі вона займає цілу полицю. Загалом одна з найбільших коробок серед настільних ігор. Вона також товста, міцна, красиво ілюстрована, а ще блищить і приємна на дотик.

Усередині ви виявите дуже багато компонентів, які більш ніж виправдовують свій цінник. Якість карток варіюється від нормального до дуже хорошого. Усі ілюстрації чудові. Кольори яскраві та веселі. Міньки героїв-кубів якісні, з опрацьованими деталями. Моя подруга пофарбувала куби; у покрасі вони виглядають просто розкішно. Ігрові поля чіткі та приємно ілюстровані. Загалом, компоненти заслуговують на вищу похвалу — вони приголомшливі.

Перейдемо власне до гри. У плані геймплея у Quodd Heroes все набагато гірше, як на мене. Почнемо з того, що ми купили гру німецькою, пропустивши кікстартер. Я завантажив англійські правила, так що проблеми не повинно бути, так? Ось лише деякі моменти в книзі правил різними мовами описуються по-різному і суперечать один одному. Ще неприємніше, що дві книги правил у комплекті не надто добре структуровані та залишають багато питань. Багато неоднозначних моментів ніяк не пояснюються, так що вам доведеться витрачати час на пошуки відповідей на BGG (втім, треба віддати розробнику належне: він активний на форумах і докладно відповідає на запитання). Але все одно залишається багато питань, і швидше за все вам доведеться вдаватися до хоумрулів. Через це набагато більше даунтайму між ходами.

Механіки Quodd Heroes дуже цікаві. Ви можете перекотити свого героя-куб у будь-якому перпендикулярному напрямку: він пересунеться туди і перевернеться новою гранню догори. На кожній грані є своя здатність (а в ході гри їх можна покращувати). Планування ходу полягає в основному у продумуванні, що ви робитимете, коли приземлитесь певною гранню догори, і як цього досягти.

З найближчих аналогів на думку відразу спадає RoboRally — досить хаотична і рандомна гра. Quodd Heroes намагається стати ще більш хаотичним за рахунок зменшеного ігрового поля, що заохочує або навіть змушує куби врізатися в інші куби. Коли ваш куб врізається в інший куб, це тригерить певний ефект, залежно від режиму та цілей гри. Однак від цього гра щоразу сповільнюється. Зазвичай гравці планують, куди пересунеться їх куб і як він застосує свою лицьову грань, але через те, що на багатьох ігрових полях дуже тісно, ​​врізання в чужий куб руйнує всі його плани і змушує продумувати свій хід заново, а це процес нешвидкий. І це призводить до дуже великого та дуже неприємного даунтайму — з урахуванням вищезазначених проблем із правилами.

Перейдемо до ігрового балансу. Його просто немає. Цю гру явно створювали не з прицілом на збалансованість. Залежно від обраної карти/місії сила персонажа може змінюватись від «до непристойності ламаного» до «можна вважати, що він не має здібностей». Наскільки я зрозумів, розробник вважає, що Quodd Heroes не потрібен баланс, оскільки головне це фан від ігрового процесу, з чим я не згоден. Карти поліпшень теж роблять свій хаотичний внесок: їхня сила варіюється від «помірно корисно» до «шалено ламано» (наприклад, мені дісталося поліпшення, що дозволяє раз у хід перевертати свій куб на будь-яку межу — до смішного перекачана здатність). А ще тут є карти подій. Деякі негативні події здатні зіпсувати всю гру певним персонажам, зате інші можуть запросто ігнорувати. Отже, перемога в цій грі залежить насамперед від удачі.

Quodd Heroes - гра про чистий хаос і удачу, але аж ніяк не в хорошому значенні цього слова. Я міг би зрозуміти таке достаток рандому, якби гра орієнтувалася на дитячу аудиторію, проте вона надто складна для дітей (недарма на коробці вказаний вік 14+) і водночас надто повільна для такого хаотичного процесу.

Судячи з якості компонентів розробник дуже старався. Можна сказати, вклав у гру свою душу. У мене є знайомі, яким сподобалася Quodd Heroes, і гра напевно набуде своєї нішевої аудиторії. Але особисто я не раз давав їй шанс у різній компанії, і вона мені точно не зайшла.

Загальна оцінка за шкалою BGG:

3/10 — погана гра: швидше за все більше не гратиму.