Огляд Kingdom Rush

13.05.2023

Kingdom Rush - одна з найточніших переносів франшиз на стіл. Конвертації відомих франшиз у настілки далеко не завжди виходять вдалими (недарма ніхто не обговорює Batman: Arkham City Escape...). Але в цьому випадку вийшла майстерна адаптація, що зберегла атмосферу оригіналу. Усі механіки викликають думку: «Ну, звичайно, так це має працювати на столі!» Конверсія не стовідсоткова, але фанати серії напевно не розчаруються зробленою авторами роботою.

Пояснення для незнайомих із франшизою: комп'ютерна та мобільна гра жанру Tower Defense у реальному часі. Ви зводите вежі вздовж дороги, де сповняться орди мобів. Чим більше ви вбиваєте, тим більше отримуєте грошей, на які можна будувати нові вежі та покращувати наявні, що у свою чергу допоможе справлятися з ще крутішими ворогами.

У кооперативі Kingdom Rush: Rift in Time гравці теж зводять вежі вздовж фіксованого маршруту, знищують орди мобів, керують потужними героями та покращують вежі. Гра розрахована на 2-4 гравці, партії займають близько години.

Дія настілки відбувається після закінчення подій комп'ютерного оригіналу. У мирний час вежі розібрали, що дало Магу часу можливість зібрати сили зла та прорвати саму тканину простору-часу. Інженери і маги королівства, що залишилося беззахисним, швидко навчилися справлятися з магією часу і закликати на поле бою вежі з минулого.

У хід гравців вони розміщують вежі вздовж дороги, щоб ті стріляли по ордах міньйонів, що йдуть по ній. На кожному тайлі орди намальована сітка, у якій розміщено певному порядку кілька миньонов. Щоб перемогти орду, потрібно накрити атаками-поліміно усі клітини тайлу, на яких намальовані міньйони. В кінці кожного ходу орди просуваються, і якщо доходять до кінця дороги, то кожен міньйон, що залишився ненакритим атакою, позбавить вас одного HP. Якщо HP не залишилося, гра закінчена.

Чудова фіча: ви приймаєте рішення, які вежі де розмістити, ґрунтуючись на тому, якими атаками у формі поліміно вони стріляють. Наприклад, башта лучників стріляє поліміно у формі L, що накриває 4 клітини - але тільки в тому напрямку, в якому її розмістили. Поліпшені башти можу обертатися. Деякі вежі також можуть стріляти в кількох напрямках, атакувати кілька разів або вести вогонь здалеку.

Ця головоломка і є суттю геймплею; його найчудовіша частина. Атаки не можуть перекривати один одного або звисати з тайлів орди. Отже, чи розмістити вежу чарівника тут? Вона накриє тільки 2 клітини орди з 4 ненакритими. Чи це занадто неефективний хід? А може, затримати її ополченням, що блокує переміщення, і знищити в наступний раунд? Якщо червоний гравець розмістить вежу лучників навпроти моєї артилерії, чи зможемо ми скоординувати атаки? Як оптимально вирішити головоломку та розставити шматочки тетрісу по місцях – непростий та захоплюючий челендж.

Так, щодо партнерів: ще одна фіча Kingdom Rush у тому, як ви покращуєте вежі. Щоб покращити її до наступного рівня, ви не розігруєте карту вежі, а передає її гравцеві зліва від вас. Наприкінці раунду вони повернуть цю картку в запасник і замість неї візьмуть до рук її покращену версію, яка стане доступною для розміщення в наступному раунді. Проста і геніальна механіка, яка змушує планувати наперед, враховуючи не тільки те, чи можете ви дозволити собі не розігрувати цю вежу у свій хід, але й те, що партнер зможе розмістити її тільки в себе (якщо тільки не передасть її вам для повторного поліпшення) . Кожен гравець має обмежену кількість порожніх місць під вежі вздовж дороги. Якщо грати необдумано, у гравця може виявитися недостатньо карт (або невідповідних карт) для заповнення своїх місць під башти.

Ще одна приємна фіча, що сильно підвищує реграбельність - це герої. Кожен вибирає собі героя; він - ваш аватар (фанати франшизи відразу дізнаються Маліка та Алерію, наприклад). Герой представлений мініатюрою, що займає 2 на 2 клітини. Вони можуть пересуватися дорогою до тайл орди, щоб атакувати їх або застосувати спецздатності. Втративши HP, герой зареспавнется на наступний хід; іноді вигідно посилати їх у самогубну атаку. Також у кожного героя свої здібності та свій стиль гри.

Для перемоги треба зруйнувати портали, що відкриваються Магом часу. За них відповідають спеціальні карти в колоді орди. Портали з'являються у певний час. Їх не тільки важко атакувати (тільки покращеними вежами), але також вони завдають шкоди героям при взаємодії і знищують вежі, що атакують їх. Словом, до них варто бути готовим.

За відчуттями, гра добре збалансована. У кожному сценарії ми відчували напругу та челендж, але не відчували себе загнаними у безнадійну ситуацію. Щоразу ми перемагали, але ледве-ледь. Без кооперації тут не обійтися, та й планування наперед також.

Єдиний недолік цієї вражаючої великою кількістю доступних опцій і комбінацій головоломки - це параліч аналізу. Так, одна з наших гравців зазнала інформаційного навантаження, намагаючись знайти оптимальне рішення. В інших кооперативах зазвичай є моменти: «Очевидно, треба зробити те й те», — але тут через метушні з поліміно можна запросто впасти в ступор.

Отже, ця головоломка з симпатичним мультяшним стилем малювання (точнісінько як в оригіналі) може зацікавити як дітей, так і дорослих. Дуже здорово і приємно знаходити спосіб оптимально розмістити ряди своїх веж, анігілюючи орди атакуючих мобів. Рекомендую придивитися до Kingdom Rush.