Огляд Гри Final Girl

31.03.2023

Враження коротко: Final Girl - приголомшлива гра, якщо ви входите в цільову аудиторію. У моєму випадку вона дуже зайшла. Поки що я із задоволенням граю, хоч і не впевнений, наскільки вона реєграбельна. Далеко не факт, що зміна лиходія на нового суттєво підвищить реєграбельність.

Final Girl («Остання Вціліла») — соло-гра, явно натхненна жахами-слешерами (а новий сезон, який готується до виходу, натхненний жахами з монстрами). Відповідно цікава вона переважно тим, хто не проти пограти в соло, а також хоч трохи цікавиться фільмами жанру жахів. Особисто мене жахастики не особливо приваблюють, але я люблю дивитися фільми і подивився достатньо жахів, щоб зрозуміти присутні в грі посилання до них. На мій погляд, розбиратися в жахастиках дуже важливо, оскільки тематичність та атмосфера — дуже важлива складова гри.

У Final Girl ви граєте за дівчину, якій потрібно тікати від лиходія (і в кінцевому рахунку розправитися з ним) - як правило, типового маніяка з жахів.

У свій хід ви переміщаєтеся по карті, намагаєтеся допомогти жертвам дістатися безпечного місця (що дасть вам корисні бонуси), обшукуєте певні зони поля (зброя стане в нагоді) або ж (коли відчуваєте, що готові) атакуєте лиходія. Усі ці дії здійснюються колодою карток. При розіграші картки ви скидаєте її, а також найчастіше витрачаєте трохи «часу» - це ігрова валюта. Як тільки ви розіграли всі карти з руки (або ж вирішили приберегти частину на наступний хід), час, що залишився у вас витрачається на добір карт в руку на наступний хід.

Таким чином, вам доводиться постійно балансувати: час потрібен на активні дії зараз, але також потрібний і на добір карт, щоб було що розігрувати в наступний хід. У мене бували ходи, коли я нічого не міг вдіяти, тому що не міг дозволити купівлю нових карток, і в результаті мого персонажа не поздоровилося.

Після завершення вашого ходу настає хід маніяка. Як правило, він вбиває кілька жертв та/або пересувається ближче до вас і атакує. У міру вбивства безневинних рівень кровожерливості маніяка зростає і його атаки стають ще небезпечнішими. Як правило, у свій хід убивця здійснює дві дії. Перше від ходу до ходу не змінюється, але у кожного вбивці воно своє унікальне. Наприклад, "вбити жертву в одній з маніяком локації, якщо така є". Друга дія визначається картою, що рандомно витягується з колоди. Ефекти можуть бути дуже різні: від простої атаки до спустошливих спецздібностей, які моментально вбивають одразу кілька жертв.

КУБИКИК ТА РАНДОМ

Багато хто критикує Final Girl за рандом, який проявляється у кидках кубиків та деяких інших елементах, наприклад при пошуку предметів.

Справді, у певних сценаріях, рано виявивши зброю чи інші корисні предмети, ви можете отримати велику перевагу. Декілька невдалих кидків (особливо на старті) можуть перетворити погану ситуацію на майже безнадійну.

З іншого боку, у грі є багато способів боротися із рандомом. По-перше, у деяких ситуаціях ви можете скидати карти, щоб перетворювати провали на успіхи. По-друге, при сприятливому збігу обставин трек жаху дозволить вам кидати 3 кубики замість 2. По-третє, у грі є певний елемент стратегії: можна купувати паршивенькі слабкі карти і скидати їх, щоб покращити результати кидків кубиків. Також можна на старті витратити трохи часу, щоб знизити трек жаху і підвищити кількість кубиків, що кидаються.

Не зрозумійте мене неправильно: у Final Girl все одно багато рандому. Після 10 годин гри у мене все ще бувають партії, коли я перемагаю всього за 15 хвилин або програю за хід до перемоги через невдало витягнуту карту страху. Але як на мене, Final Girl фанова багато в чому завдяки рандому. Дуже тематично, що за перебіг до перемоги ви виявляєте, що вбивця чекав вас на виході.

Але, повторюся, із рандомом можна боротися. Залежно від обраного маніяка є сенс дотримуватися певної стратегії, і часто розумно пожертвувати 1 HP заради можливості відбігти або підготуватися до нападу вбивці, накопичивши в руці кілька карт контратаки.

Також хочу відзначити, що партії тут дуже швидкі (не рахуючи розкладки і за умови, що ви вже знаєте правила). Мої останні партії займають 20–40 хвилин. І програти в останній момент 20-хвилинної партії Final Girl через рандом далеко не так дратує, як програти в останній момент 3-годинної партії РКІ Lord of the Rings через рандом (якщо з вами такого ніколи не траплялося, значить ви просто мало грали в Lord of the Rings).

Загалом, Final Girl належить до ігор, у яких головне процес, а не результат. Для мене неважливо, виграю я чи програю, тому що партії короткі і дуже атмосферні. При програші жваво представляється якийсь жах, де мій персонаж помирає в жахливих муках, і, незважаючи на поразку, тікати від вбивці 20 хвилин було цікаво. Отже, я отримую набагато більше фана від процесу, ніж гіркоти від поразки.

ТЕМА, ОФОРМЛЕННЯ ТА АТМОСФЕРА

Як на мене, Final Girl на 50% складається з геймплею та на 50% з атмосфери. Тут все як у типовому слешері. Якщо арт чи тема гри вас не приваблюють, то й купувати Final Girl немає сенсу; один голий геймплей того не вартий, на мій погляд.

Втім, бути експертом із фільмів жахів зовсім не обов'язково. Особисто я маю тільки загальне уявлення про жахіття, і цього виявилося достатньо, щоб отримати від гри задоволення.

Что касается атмосферности, я никогда не встречал игры, где сеттинг был настолько важной составляющей. Мои самые захватывающие партии в Final Girl проходили ночью, с включённым саундтреком из ужастика. Годный саундтрек очень способствует погружению в атмосферу игры.

РЕЄГРАБЕЛЬНІСТЬ

Поки що Final Girl мені дуже подобається, проте є сумніви щодо реграбельності. Разом із доповненнями у грі купа контенту: у сумі 5 різних убивць, 5 локацій та 10 персонажів, яких можна вільно міняти. Разом з 5 сценарними доповненнями Feature Film це означає, що ви зможете зіграти як мінімум у 25 різних сценаріїв, змінюючи вбивць та локації, але...

На мій погляд, це не сильно підвищує реграбельність. Хоча вбивці за відчуттями дуже різні (у кожного є свої цікаві спецправила), від зміни локацій мало змінюється. Зокрема, предмети, які можна знайти у різних локаціях, майже такі самі. Прив'язані до конкретних локацій карти події, розкладки та страху приємно урізноманітнюють гру, але, як на мене, відчуття чогось нового не виникає.

Тож, на мою думку, за вирахуванням убивць різноманітні компоненти мало що змінюють у плані реграбельності. Але вбивці дуже різні, і тому я рекомендував би купити кілька Feature Films, сеттинги яких вам до душі. Я безперечно вкладуся у 2-й сезон Final Girl, щоб отримати як мінімум пару нових лиходіїв.

Final Girl займає унікальне місце у моїй колекції. Вона дуже тематична, а геймплей сповнений екшену. Чи підходить вона вам? Залежить від того, як вам подобається сеттинг. Що стосується геймплея, незважаючи на суворий рандом, у грі вистачає способів компенсувати невдалі кидки кубиків, і в мене ніколи не виникало відчуття несправедливого рандому. Партії швидкі, тож навіть поразки не надто засмучують. Словом, Final Girl мені дуже сподобалася, і я з нетерпінням чекаю на нових лиходіїв.