Dungeon Twister: шахмати підземелля

16.07.2023

Dungeon Twister - дуельна гра з мінімальним впливом рандому. На старті гравці потай від противника розміщують на тайлах підземеллях по 8 персонажів та по 6 карт цілей кожен. Мета гри – першим набрати 5 переможних очок. Окуляри зазвичай видаються за вбивством персонажів супротивника і за виведення своїх персонажів з підземелля — за межі стартової лінії противника.

Встав на сусідню із закритим тайлом клітину персонаж може витратити очко дії, щоб перевернути його. На перевернутому тайлі розміщуються нові персонажі та предмети. Перевернув тайл гравець вирішує, як розмістити на ньому все (крім своїх предметів), що є досить важливою перевагою. На кожному тайлі є клітка з механізмом. Персонал, що знаходиться на ньому, може витратити очко дії, щоб повернути цей тайл на 90 градусів у зазначеному стрілкою напрямку, або парний йому тайл з таким же номером, якщо той вже перевернутий.

В базі обох гравців однакові набори персонажів і предметів, але вони дуже різні і по-своєму цікаві. Наприклад, гоблін швидкий та слабкий. Однак завдяки його слабкості ви отримуєте додаткове програмне забезпечення, якщо виведете його з підземелля. Ще є чарівник: кволий, але здатний використовувати недоступні іншим персонажам потужні чарівні предмети.

Можна було б очікувати, що гра з таємним розміщенням юнітів, безліччю фентезійних персонажів і предметів, а також приміщеннями, що обертаються по ходу партії, буде простеньким тематичним філером. Але насправді Dungeon Twister не має нічого спільного з ними. Ця гра ближче до шахів, ніж до Descent.

Коли персонажі сходяться в бою, гравці одночасно розігрують по карті з руки, значення якої додається до базової сили персонажа. Той, хто програв, отримує рану. Поранені персонажі стають предметами, які можуть переноситися їхніми товаришами за командою, але насправді марний вантаж, поки їх не вилікують. Вони не можуть нападати та мають базову силу 0, хоча можуть захищатися.

Що стосується бойових карт, ви можете зіграти скільки завгодно карт +0, але карти від +1 до +6 одноразові. Тому битви досить мозкомоломні завдяки можливості блефу та подвійного блефу. Тим не менш, навіть якщо у вас перевага за базовою силою, ви не можете бути впевнені в перемозі, якщо тільки не готові попрощатися з найкращими бойовими картами. Це породжує цікаву напружену атмосферу і змушує дбайливо витрачати карти.

Dungeon Twister – гра на любителя. Вона надто повільна, надто мозкомоломна та надто безрандомна для більшості гравців. Хоча оформлена вона тематично, тут немає ні сюжету, ні кампанії, що знову ж таки може відштовхнути багатьох аматорів тематичних ігор. Малювання теж виглядає застарілим.

Крім того, не всі можуть заздалегідь уявити, який ефект дасть на гру поворот такої кімнати. Любителям абстрактів може не сподобатися механіка бою або елементу рандому (викладені на відкриту тайли), і т. д. і т.п.

У Dungeon Twister дуже важливі навички та досвід гравця. Недосвідчений гравець буде буквально розтрощений досвідченим і, ймовірно, навіть не зрозуміє, що зробив не так. Розробник придумав кілька варіантів компенсації цієї переваги: давати досвідченим гравцям менше персонажів чи бойових карток (щоправда, у цифровій версії їх немає). Вважаю, вони можуть вирівняти баланс. Проблема в тому, що не всі гравці раді, коли їм дають штраф.

Загалом Dungeon Twister зайде далеко не всім, а тим, кому зайде, буде складно знайти собі противника. Це зовсім не означає, що гра погана. Навпаки, я вважаю її чудовою.

Всі персонажі чудово продумані, а дилема тим часом, чи залишити персонажа на полі, щоб він допомагав у бою, чи вивести з поля заради ПЗ, дуже цікава. Так само як і напруга в бою: вам одночасно хочеться і не програти занадто багато боїв і зберегти потужні одноразові карти.

База Dungeon Twister пропонує захоплюючий геймплей та високу реграбельність, хоча не позбавлена недоліків.

Ігровий процес досить повільний; часом здається надто повільним. Іноді ця затягнутість перемежовується сплесками екшену. Іноді виникає відчуття, що результат партії може вирішити єдиний хід. Це не зовсім так, але якщо досвідченіший гравець вплутається в масштабний бій і за хід, скажімо, нанесе по рані двом ворожим персонажам, а ворожий цілитель вибув з ладу, то, швидше за все, у слабкого гравця не залишиться шансів.

Крім того, у базовому Dungeon Twister, як і в шахах, гравці, швидше за все, віддадуть перевагу розставлянню кожної партії однаково з мінімальними змінами. Частково тому, що деякі стартові комбінації явно кращі за інші, частково через особисті переваги. Тому партії з тим самим противником можуть проходити досить однаково.

Але тут є важливий елемент, що приносить новизну в гру: доповнення. Коли базова гра тільки вийшла, розробник у планах вже мав безліч доповнень. Доповнення чудово розширюють гру, роблячи її цікавішою. Крім промок з одним персонажів у кожній Dungeon Twister випущено 6 великих доповнень: нові предмети, персонажі та тайли. Їх можна грати як окремо, так і змішувати.

Всі доповнення, в які я грав (Prison, P&D і т. д.), подобаються мені й самі по собі, але найкраще вони виглядають, якщо замішати кілька. Можна дати кожному гравцю однаковий набір персонажів та предметів, можна драфтити, можна вибирати таємно. Мені подобаються усі варіанти; хоча драфт та таємний вибір можуть зруйнувати баланс гри, якщо гравці не одного рівня досвіду, вони дуже фанові.

На жаль, у доповненнях є купа персонажів та предметів, які становлять інтерес лише у певних, специфічних комбінаціях. Наприклад, якщо потай вибирати собі персонажів та об'єкти, і один гравець вибрав собі купу персонажів, зав'язаних на механіку темряви, а інший — ні, це може вилитися в дуже повільну партію. А меч, що вбиває дракона, марний, якщо в партії немає дракона... Але все одно доповнення додають грі велику різноманітність і проганяють відчуття, що всі кращі комбінації та дебюти вже прораховані. З іншого боку, це означає, що вам потрібно шукати доповнення до старої гри, що давно не випускається, що може представляти проблему. А якщо ви не знайдете собі достатньо супротивників, то, мабуть, не зіграєте стільки партій, щоб вам потрібні допи.

Як на мене, Dungeon Twister потрібна нова редакція: частково тому, що це знята з виробництва чудова гра, а частково тому, що її не завадило б трохи покращити. Поліпшений арт — можливо, у грайливішому стилі. Наповнення ближче до карткового Dungeon Twister, де у кожного гравця по 25 персонажів та 10 предметів. Це внесе різноманітність, уможливить драфти і таємний вибір персонажів і об'єктів, але вчити безліч додаткових правил не доведеться. Також це прибере проблему поганої сумісності персонажів та механік із різних доповнень. Міньки чи навіть картонки нової редакції, я вважаю, ні до чого; достатньо жетонів та зручної пам'ятки. А потім можна було б випустити до нової редакції доповнення з новими типами місцевості та персонажами та предметами, що поєднуються з базою. Дуже сподіваюся, що щось подібне вийде. Тоді в Dungeon Twister прийдуть новачки, і, можливо, це підштовхне розробників настільки випускати більше ігор у цьому досить популярному жанрі.

Втім, Dungeon Twister завжди матиме невелику, але віддану ігрову аудиторію. Не пригадую жодного аналога Dungeon Twister зі схожим геймплеєм чи відчуттями від гри. Дуельних ярмарок із швидкими партіями та невтомною розкладкою не вистачає, так само як і більш вдумливих, малорандомних дуелек на кшталт Dungeon Twister.

Ця гра влаштувалася в моєму топ-100, і я дуже радий, що можу грати в онлайнову версію, тому що мій основний живий противник вже втомився від наших партій з однозначним результатом. Якщо ви можете недорого роздобути Dungeon Twister або Dungeon Twister Prison, я б рекомендував зробити це — за умови, що у вас знайдеться противник, якому подобаються вдумливі дуелі тривалістю 45–90 (якщо повільно думати) хвилин. В іншому випадку варто спробувати, перш ніж купувати. Найчастіше щоб визначитися, подобається Dungeon Twister чи ні, потрібно дві-три партії.