Огляд дуельного данжн-краулера Dungeon Heroes

26.01.2023

По суті, Dungeon Heroes — простенький і швидкий дуельний данжн-кроулер з асиметричними цілями. Гравець за героїв намагається відшукати 3 із 4 захованих у підземеллі скарбів за допомогою свого злодія, воїна, цілителя та чарівника. Гравець - Господар підземелля спочатку займається розкладкою підземелля протягом перших дев'яти ходів (пасивна фаза), а потім активно намагається перешкодити героям отримати скарби (агресивна фаза). Звучить досить банально, але механіки роблять Dungeon Heroes унікальною грою.

Кожен гравець може виконати по 4 дії. Господар підземелля протягом перших дев'яти ходів бере по чотири тайли у хід і розкладає їх на полі обличчям донизу. На тайлах є 4 види монстрів, 4 види пасток, 3 скарби, 4 особливі предмети, 2 хмари отруйного газу, 3 портали і 4 тайли з підлогою, що рухається. Хазяїн підземелля вирішує, де що розкласти, проте не може подивитися, де лежить після викладання тайла, так що в Dungeon Heroes є місце для тренування пам'яті. Звичайно, скарби треба сховати подалі від гравців, а проходи до них перекрити монстрами та пастками, але чи не надто це очевидно? Так, місце для блефу тут також є.

Після розкладання всіх тайлів Господар підземелля використовує свої дії вже інакше: розкриває тайли і пересуває монстрів, полюючи героїв.

Герої ж витрачають на переміщення по підземеллю з самого старту, але з деякими обмеженнями. Так, злодій і чарівники пересуваються як шаховий король, а воїн і цілитель — як тура, але тільки на одну клітку. Також кожен персонаж має свою спецздатність. Злодій може наступати на пастки і знешкоджувати їх, не одержуючи шкоди. Воїн може пересуватися на одну з монстром клітку та вбивати його. Цілитель лікує себе та оточуючих за витрату очка дій. Ну а чарівник може розкрити тайл де завгодно на полі за витрачання очей дій. На мій погляд, здатність чарівника найкорисніша, оскільки дозволяє досліджувати підземелля без зайвого ризику та гри в угадайку, що знижує роль везіння. Причому на одного персонажа можна витратити максимум 2 дії з 4. Т. е. чарівник може розкрити максимум два тайли, а дві дії, що залишилися, витрачаються на активації злодія, воїна або цілителя в будь-яких комбінаціях.

У Dungeon Heroes є цікаві, здавалося б неочевидні елементи. Мене здивувало, як тут багато блефу і як добре він продуманий. Чарівник знижує роль блефу, але не обнуляє. Пастки та монстри перегороджують шлях пригодникам, але кожен із них нейтралізуються певним персонажем, так що Господарю підземелля потрібно розміщувати тайли продумано, а не просто забудовуватись стіною з монстрів чи пасток.

У мене партії займали близько 20 хвилин. Розкладка та збір гри дуже швидкі. Три партії із приятелем зайняли лише трохи більше години, і нам дуже сподобалося перевіряти на практиці, як різні стратегії працюють одна проти одної. У Dungeon Heroes є і своя мета-гра: де господар підземелля розмістить предмети. Віціні (якщо ви дивилися фільм «Принцеса-наречена») був би задоволений тим, що відбувається: ви не можете просто взяти і наступити на тайл перед вами — кожна дія пов'язана з ризиком. Гра досить глибока, щоб ви не нудьгували, а напіврандомна розкладка поля забезпечує високу реграбельність.

Є, щоправда, недоліки. Деяким гравцям може сильно не сподобатися грати за Хазяїна підземелля через рандом у витягуванні тайлів. Наприклад, якщо витягнути на старті багато пасток — це загальмує більшість персонажів, але не злодія. Аналогічна проблема з купою монстрів: вони зазвичай починають представляти реальну загрозу для героїв тільки з агресивної фази, що виглядає не надто тематично. На мій погляд, якщо вам не пощастило з рандомом, можна просто розкласти нову партію (благо вони швидкі), а щодо тематичності... ну, така вже гра.

Загалом мені подобається Dungeon Heroes. Якщо ви шукаєте глибокий тактичний данжен-кроулер, в якому важливо планувати наперед, ця гра навряд чи зайде. Але якщо ви шукаєте швидку легковагу насолоду про дослідження підземелля, блеф та везіння, в якій є небагато місця для планування, то Dungeon Heroes може зайняти гідне місце у вашій колекції.