Огляд настільної гри Drako

04.05.2023

Drako - гра про молодого дракона, який потрапив у пастку в долині і намагається врятувати свою шкуру від жадібних до грошей гномів-найманців. Оскільки він прикутий ланцюгом (поки що), втекти буде непросто, проте дракон все ще сповнений сил і здатний дихати вогнем. На боці гномів — далекобійний арбалет та ловча мережа. Хто переможе у цій сутичці?

ПРО ГРУ

Drako – дуель, в якій один гравець бере на себе роль дракона, а інший – трьох гномів. Мета дракона - вижити (протриматися, поки гноми не витратить всі дії) або вбити всіх гномів. Мета гномів - убити дракона, доки він не полетів.

Drako – асиметрична гра. Хоча цілі учасників схожі, у кожного свої сильні та слабкі сторони та різний стиль гри. Гноми повинні діяти агресивно, щоб якнайшвидше поранити дракона. Вони сильні в групі і добре захищені, але краще не стикатися з ящером 1 на 1.

Якщо чисельність гномів скоротиться, виконати переможну умову стане значно важчим. Дракон дуже сильний, проте щоб скористатися всіма своїми здібностями (політ, мобільність і дихання вогнем), йому потрібно активно переміщатися по полю і атакувати з безпечної позиції. В основі Drako зав'язані на карти дії. Розігруючи карти, дракон та гноми атакують, переміщаються або застосовують спецздатності

У коробці середніх розмірів (приблизно з «Боротьбу за галактику») знаходяться 2 міні-планшети для обох гравців, 1 поле, 1 мінька дракона, 3 міньки гномів (усі три різні), трохи жетонів і дві колоди з 38 карт — по одній кожного гравця. Компоненти досить якісні, приємно ілюстровані, а маленькі виглядають чудово - на рівні FFG-шних. Розглянемо уважніше карти, оскільки механіки зав'язані на них. На кожній карті є один-два символи. Вони відображають, яку дію може зробити гравець після розігрування цієї картки. Якщо символів два, то вибираєте один із двох.

Дракону доступні такі дії: переміститися на 1–3 гекса, відлетіти (переміститися на будь-який гекс), дихнути вогнем (далека атака, що б'є по лінії) або захищатися.

‣ Гномам доступны следующие действия: переместиться на 1–2 гекса одним гномом, на 1 гекс двумя гномами, атаковать одним гномом с силой 1–2, атаковать двумя гномами с силой 1, бросить сеть (дракон временно не может перемещаться и летать) или защищаться.

ХІД ГРИ

Кожен хід у кожного гравця є по дві дії, за які можна (у будь-якому порядку):

‣ Витягнути з колоди 2 карти.

‣ Розіграти 1 карту.

Таким чином, можна витягнути 4 карти, або витягнути 2 і розіграти 1, або розіграти 2. Ліміт руки - 6 карт; всі зайві негайно скидаються. Начебто все просто, але часом змушує приймати непрості рішення. Наприклад, чи варто пустити усі ресурси в атаку? Тоді у вас залишиться менше карт у руці, і ви станете вразливі до контратаки супротивника в його хід. Може, краще почекати, доки рука супротивника спорожніє, і потім уже добиватиме?

Кожен гном має свій трек здоров'я. Якщо воно закінчилося, то йому кришка. Дракон має 4 треки здоров'я: перший — власне здоров'я, а три інших — його навички. Якщо трек однієї з навичок (наприклад, польоту) заповнений, то дракон позбавляється цієї навички. Тому в ході партії гномам є сенс намагатися поранити дракона, щоб зробити його менш мобільним та вразливішим. Якщо у дракона закінчаться карти, то його сили виснажені, і йому залишається чекати, поки гноми доб'ють його. Проте якщо гномів не вистачить карт на добивання, то дракон виривається з пастки і перемагає.

ВРАЖЕННЯ

Кожен гном має свій трек здоров'я. Якщо воно закінчилося, то йому кришка. Дракон має 4 треки здоров'я: перший — здоров'я, а три інших — його навички. Якщо трек однієї з навичок (наприклад, польоту) заповнень, то дракон позбавляється цього навички. Тому в ході партії гномам є сенс намагатися поранити дракона, щоб зробити його менш мобільним та вразливішим. Якщо у дракона закінчуватись карти, то його сили виснажені, і йому залишається чекати, поки гноми доб'ють його. Проте якщо гномів не вистачить карт на добивання, то дракон виривається з ловушки та перемагає.

У досвідчених гравців явна перевага над новачками, і це добре: демонструє, що Drako не залежить від рандомного приходу карт в руку (крім того, завжди можна блефувати). Якщо у вас більше карт, це дає подвійну перевагу: по-перше, більшу гнучкість, по-друге, противник знає, що у вас більше варіантів дій, і швидше за все ви здатні ефективно захиститись. Якщо на руці всього 1–2 карти, ви вразливі для атак. Хоча це може бути і блефом (раптом у вас два щити в рукаві). Так що в Drako важливі стратегія та тактики. Особливо глибокої гри не назвеш, але вона породжує цікаві ситуації на полі. Наприклад:

Я граю за дракона. Мене оточують два гноми плюс третій цілиться з арбалета. У руці - 2 атакуючі карти плюс щит. Що робити? Атакувати або втекти, застосувавши 2 карти (кожна з яких переміщає на 2 гекси), або ризикнути і витягнути нові? Я тягну, отримавши щит та політ. Тепер маю в руці 5 карт. Я вирішую витягнути ще 2 (вогнедихання плюс атака). Атаку скидаю. Тепер настає перебіг гномів. Вони атакують: спочатку подвійна атака. Я приїжджаю 1 пошкодження та захищаюся від другого. Потім гноми атакують із силою 2, однак у мене ще залишився 1 щит. У свій хід я ретуюся за допомогою польоту і вражаю вогнедиханням двох гномів з силою 2. Противник прикривається 1 щитом, але другий гном отримує 2 збитки. Тепер у нього залишилася лише одна карта в руці, а гном-арбалетник не добиває до мене один гекс. Я в безпеці... поки що.

Я граю за гномів. Дракон завжди користується польотом. Тому я вичікую, поки в руку не прийдуть гарні карти. Спочатку застосовую мережу, потім тягну 2 карти. Дракон змушений витратити дві дії, щоб вирватися з мережі. Це мій шанс: використовую подвійне переміщення, потім подвійну атаку. Дракон не захищається (немає щитів?). Застосовую спецздатність «Лють», щоб зробити ще одну дію: двічі атакувати його крила. Він приймає шкоду на себе і позбавляється здатності літати. Попався, друже.

Drako - чудова легковажна дуель. Проста, але часто змушує добре подумати над наступною дією, яка може вирішити результат бою. Тут є місце для блефа, є менеджмент руки, а також трохи рандому (врешті-решт гра зав'язана на карти). Чи підійде Drako всім? Звичайно, ні (як і будь-яка інша гра). Drako чудово підійде любителям філерів — саме в проміжках між довгими складними дуельними іграми — і батькам, які грають із синами. Партії швидкі (хвилин на 20), без даунтайму, сповнені фана. Хоча я віддаю перевагу важким євро, але Drako мені дуже сподобався. Рекомендую.