Помираємо і прокачуємося, помираємо і прокачуємося. Огляд гри Dragonfire

08.11.2022

Dragonfire - гра з декбілдингом, підбором кольорів, місіями, кампанією, гріндом та елементами RPG (саме в такій послідовності) від Catalyst Games. Які грали в Shadowrun: Crossfire (ще одна гра від Catalyst Games) виявлять у Dragonfire дуже багато схожих рис. Втім, особисто я в неї не грав, тож проводити порівнянь не буду.

КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВ

Dragonfire нормально грає на 3-4 гравців, важко - на 3-6, а 1-2 варто грати лише в тому випадку, якщо вам дуже подобаються болісно складні ігри на менеджмент ресурсів, оскільки режим для 2 гравців дуже складний.

На старті кожен гравець вибирає собі одного з безлічі доступних у базі героїв (від гнома-клірика до напівельфа-чарівника), вибирає йому минуле (картку, що дає незначний бонус), складає стартову колоду з базових карт, перерахованих на планшеті персонажа, бере зазначену кількість золота, та ставить маркер HP на вказаний поділ - і можна грати.

НАВЧАЛЬНИЙ РЕЖИМ

У Dragonfire є навчальна місія, покликана навчити азам гри свіжоспечених героїв, які із захопленням чекають захоплюючої партії... тикаючи їх мордами в асфальт. Серйозно: тільки збочений садист міг скласти таке. Краще пропустіть її, чи грайте, заздалегідь знаючи, що ви точно програєте. І заради всього святого, не намагайтеся перегравати її знову і знову за принципом: «Ну раз ми не можемо пройти навіть навчальну місію, як грати далі?». Грати можна. Просто навчальна місія дуже поганий приклад.

ПІДГОТОВКА

Гравці досі сперечаються, коли саме ви починаєте партію Dragonfire. Одні кажуть, що коли ви складаєте стартові колоди та тасуєте колоду ринку. Інші кажуть, що коли ви обговорили роль та порядок ходу. Треті кажуть, що вона починається ще в школі, коли ви або розвиваєте соціальні навички, необхідні для пошуку друзів, або прибиваєтеся до купки нелюдимих нердів і починаєте грати в гікові ігри. Особисто мені здається, що партія починається із створення персонажа.

СТВОРЕННЯ ПЕРСОНАЖА

У базі є купа героїв на вибір, проте зазвичай оптимально мати по одному персонажу з фокусом на кожному з 4 кольорів (синій, зелений, червоний, чорний), причому з високим стартовим HP і великою або середньою стартовою рукою. Це дозволяє зі старту завдавати багато шкоди і пережити багато атак. Мертвий монстр нешкідливий, мертвий герой не може розігрувати карти. Кількість стартового золота немає значення; 2 зайві карти в руці або 2 дод. HP набагато важливіше за 2 золоті. Після вибору персонажа час вибрати стікер: персонажу настав час обзавестися вміннями.

УНІКАЛЬНІ РИСИ ПЕРСОНАЖА

Ваш герой прокачується за рахунок чарівних предметів (але вони стануть доступні далеко не відразу) і за рахунок стікерів з рисами, які клеяться прямо на планшет. Перша відмінна риса - походження персонажа, що дає невеликий бонус. Їхній ефект незначний — і, як правило, ви позбавляєтеся їх, коли заробите на стікери ціною 5–10 очок досвіду після кількох походів підземеллями. Так що вибирайте те, що вам подобається чи тематично для вашого персонажа; це не принципіально. Єдине, що риси, що дозволяють прокручувати ринкову колоду, дуже корисні, і хоча б одному з персонажів варто мати такий.

КАМПАНІЯ

Отже, ви вибрали собі персонажа і стікер - настав час приступати до режиму кампанії! У Dragonfire є книжечка з художнім текстом, що описує пригоди ваших героїв і ворогів, які встають на шляху. Для кожного розділу кампанії є своя картка, яка перераховує унікальні для цього розділу особливі правила та елементи геймплею. Отже, ви складаєте стартову колоду із зазначених карт, набираєте золото, тасуєте колоди зустрічей, ринку та драконячого полум'я і починаєте грати... упс, а ось і перша смерть. Так, кампанія Dragonfire дуже складна, і ви навряд чи пройдете перший розділ, поки кожен з персонажів не обзаведеться стікерами ціною в 10 очок досвіду і поки ви не виробите оптимальні стратегії (докладніше про них нижче). Тому розумніше розпочатиме з режиму походу до підземелля.

ПОХІД В ПІДЗЕМЕЛЛЯ

Саме таким мав бути навчальний режим. Все дуже прямолінійно. Гра навіть прямо говорить, що ви, швидше за все, неодноразово будете гріндити цю пригоду заради очок досвіду. Втім, спочатку ви все одно напевно програватимете, але досвід нараховується в залежності від того, скільки сцен (всього їх 3) ви почали проходити, а не наскільки успішно завершили. Якщо пройти всі 3 сцени, ви отримуєте додаткові очки досвіду та чарівний предмет, який ви напевно захочете одразу включити у свою колоду... але не робіть цього. Чарівні предмети видаються тільки за першого успішного проходження будь-якої з пригод. Тож розумно приберегти лікувальне зілля для кампанії.

Місцями Dragonfire може здатися заплутаною, але загалом ігровий процес дуже простий. Ви визначаєте лідера (як правило, це гравець з найбільшим запасом HP) та порядок ходу (як правило, від лідера до гравця з найменшим запасом HP). На початку пригоди ви:

•   берете з колода ринку 6 карт, які будуть доступні для покупки наприкінці кожного ходу;
  •   берете кілька карт із колоди зустрічей (як правило, монстрів) залежно від зазначених на картці пригоди правил поточної сцени;
  •   тягнете з руки картки в кількості, вказаній на планшеті персонажа;
  •   викладаєте верхню карту з колоди драконячого вогню - нові викладаються кожен раунд.

Структура ходу така: розіграш карт - нанесення шкоди - отримання шкоди - закупівля на ринку - кінець ходу. Ваше завдання: розіграти достатньо карт (кожному монстру потрібно завдати шкоди певним кольорам у певному поєднанні), щоб убити монстрів, перш ніж вони завдадуть героям багато збитків. За вбивство монстрів ви отримаєте золото, яке можна витратити на ринку. Ось і весь перебіг. Якщо ви не хочете або не можете купувати одну з карток з ринку, то замінюєте одну з карток, що лежать на ринку, новою з колоди. Але насправді все не так вже й просто через...

СТРАТЕГІЯ

Бути героєм нелегко. На вас чекають виснажливі бої. Якщо ви хочете вижити перед натиском 3-5 тварин, єдина мета існування яких - розірвати вас на шматки, вам доведеться продумувати ходи і швидко вбивати ворогів. Оптимальне рішення - сконцентруватися на монстрі, якого ваша група зможе вбити до заподіяння їм шкоди. Таким чином, якщо порядок ходу у вас воїн-клірик-злодій-чарівник, то воїну і клірику слід розіграти свої карти проти атакуючих злодія та/або чарівника монстрів, щоб ті померли раніше, ніж завдадуть шкоди пораненим членам вашої групи. Найгірше з можливих рішень - це бити тільки монстра, що атакує вас, або розподіляти втрату тоненьким шаром по кількох монстрах кожен раунд. Фокусуйте вогонь на одному-двох ворогах, тому що чим довше ви вбиваєте їх, тим гіршою стає ситуація через.

ВОГОНЬ ДРАКОНА

Назва гри також є однією з найнеприємніших її механік. На початку ходу лідера групи раніше розкрита карта драконячого вогню відправляється до скиду (рівень драконячого вогню дорівнює кількості карток драконячого вогню в скиді) і замість неї розкривається нова карта. У 99% випадків ці карти просто знущаються з вас. Вони можуть зробити вас практично безпорадним, заборонити купувати карти, бафнути ворогів і навіть покликати нових монстрів (що часто означає game over). Чим довше ви проходите пригоду — тим вищий рівень драконячого вогню і тим небезпечнішими стають карти з ефектами «Якщо рівень вищий за Х, то відбувається те». Крім того, на початку кожної сцени на полі викликаються монстри з колоди 2 рівня в кількості, що дорівнює рівню драконячого вогню. Другорівневі монстри живучі, небезпечні та/або приносять менше золота при вбивстві. Якщо на початку третьої сцени до вас у гості заглянути 5 монстрів 2 рівня, вам, швидше за все, кінець.

КІНЕЦЬ ПРИГОДИ

Отже, ви або насилу вигризли перемогу, або вкотре впали під ударами драконячого вогню. Ви заробляєте очки досвіду в кількості, що дорівнює кількості сцен, які ви почали проходити, плюс бонуси, якщо ви пройшли всі сцени. Ви купуєте нові стікери і готуєтеся знову зайти в підземелля або, якщо вистачить духу, замішати в колоду чарівні предмети та приготуватися до проходження кампанії. І так по колу.

Dragonfire - гра, складна на вигляд, проста на практиці, але комплексна в плані стратегії. Проходження Dragonfire - довгий і болісний процес; гра робить все можливе, щоб викликати у вас бажання зачинити кришку коробки і більше не діставати. Але якщо ви не здастеся, на вас чекає дуже захоплюючий геймплей. Якщо ви відноситесь до любителів ігор типу Dark Souls, де для перемоги доведеться неабияк попотіти, проходячи гру знову і знову, то це якраз для вас. Якщо ж ви відноситесь до любителів Dungeons & Dragons, яким хочеться погеройствувати без гейм-майстра, тримайтеся подалі від цієї гри. Dragonfire не підходить казуалам, які бажають нескладних пригод. Хардкорникам я вкрай порекомендую гру.

Dragonfire на порталі BGG