Огляд гри Destinies

11.05.2023

Я довго думав, чи писати цей огляд, тому що Destinies – популярна новинка, розхвалена практично всіма оглядачами. І я зовсім не розумію, що відбувається і чи проходили ці оглядачі кампанію до кінця. З оглядами на ігри з режимом кампанії завжди виникають труднощі. Якби я взявся писати огляд після першого чи, можливо, другого сценарію, то, мабуть, назвав би Destinies найкращою настільною новинкою. Однак після повного проходження розкрилося безліч недоліків, тому моя думка сильно змінилася.

Ми пройшли кампанію бази та «Моря пісків» удвох, тож не можу прокоментувати, як грається втрьох чи в соло.

Почнемо з плюсів та мінусів.

ПЛЮСИ ГРИ

Якість компонентів.

Одні із найякісніших компонентів для цієї цінової категорії. Двошарові планшети гравців, десятки мінек, товсті жетони, важкі кубики, чудовий картонний органайзер та дуже якісні картки. Кращого й не забажаєш.

Дуже просто освоїтися.

Навчити грати можна будь-кого за лічені хвилини. Вагомий плюс.

Перевірка навиків

Незвичайний для жанру спосіб перевірки навичок — і, як на мене, один із найцікавіших. Є елементи push your luck, коли ви вирішуєте скільки кубиків використовувати. Є цікаві рішення, які навички покращити при прокачуванні: що краще мати 1 майже гарантований успіх, або 2–3 підвищені шанси успіху? Щоправда, результати кидків сильно варіюються, і тому бажано прокачатися до 2–3 успіхів, оскільки 1 рідко вистачає. Через це прокачування не таке гнучке, як здається, але все одно механіка відмінна.

Застосування предметів.

Всі предмети мають свою здатність, а також різноманітні застосування. Наприклад, освітлення кімнати лампою. Або автоуспіх при розкопках за наявності лопати. Більшість предметів корисні у кількох ситуаціях, а не якоїсь однієї. Деяким також можна знайти цікаве застосування, якщо уважно читати діалоги або запитати певного NPC про їхні функції. Дуже сприяє атмосфері пригод.

Фан

Хоча мені є за що покритикувати гру, загалом досліджувати та намагатися вирішити головоломки та проблеми якомога ефективнішим способом дуже фаново.

Механіки Destinies, мабуть, найкраще ігор підходять для сторітеллінгу.

На мою думку, авторам вдалося створити кращу основу для сторітелінгу з усіх існуючих настілок. На основі цих механік можна створити будь-який сюжет, і водночас освоїтися та грати буде дуже просто.

МІНУСИ ГРИ

Сюжет

Я чекав від сюжетно орієнтованої гри цікавих історій та персонажів... якими Destinies, на жаль, не може похвалитися. Тут немає скільки-небудь опрацьованих персонажів; ваші альтер его навіть не безіменні герої, а просто втілення певної концепції чи професії. NPC трохи кращі — у всіх по 3–4 різновиди взаємодії/діалогу, і на цьому зазвичай все. Сюжет кампанії дуже слабенький, а сценарії зазвичай нецікаві та хаотичні. Ми часто запитували, що взагалі відбувається. Крім того, історії, що розповідаються зазвичай похмурі і повні безнадійності через обраний авторами сеттинг, в більшості сценаріїв присутня тема фанатизму/релігії/чаклунства, що погано поєднується з картонним світом.

Є, щоправда, кілька приємних сюрпризів: так, перший сценарій бази примудрився мене здивувати. Останні два сценарії доповнення «Море пісків» дуже добре опрацьовані.

Погано опрацьований змагальний аспект.

Як ви, напевно, знаєте, це не кооперативна, а змагальна гра. Що саме по собі не проблема... Однак після другої партії ми переконалися, що зрозуміли, як влаштований кожен сценарій, — і не помилилися.

УВАГА!! СПОЙЛЕРИ ДО ДЕКІЛЬКОХ ПЕРШИХ СЦЕНАРІЇЇВ

У кожному сценарії рівно 3 цілі. Кожному гравцю видаються по 2, так що у всіх є цілі, що перетинаються (при грі втрьох одна перетинається з гравцем зліва, інша - з гравцем праворуч).

Після усвідомлення цього факту напружена конкуренція багато в чому пропадає. Зазвичай після першого раунду, коли конкуренти поставлять питання щодо своєї долі, ви зрозумієте, який у вас загальний квест, так що можна просто зайнятися виконанням іншого. Я розумію, чому автори так вчинили, але через це всі сценарії стають однаковими щодо геймплею. У «Морі пісків» та сама схема, але принаймні там у деяких сценаріях більш фанові цілі.

КІНЕЦЬ СПОЙЛЕРІВ

Фінальні завдання.

З фільнальними завданнями автори дуже погано. Суть у тому, що після виконання всіх ваших цілей ви можете розпочати фінальне завдання. Тобто зробити щось епічне або привести в дію підготовлені хитрі плани. Теоретично виглядає чудово, на практиці ж... Усі фінальні завдання однакові: поки інші грають як завжди, вам пропонується серія тестів здібностей. При вдалих кидках ви можете виконати штуки 2-3 за раунд. Якщо ні, то вийде повільніше, але не суть; ви похмуро проходите тест за тестом, у той час як інші насолоджуються повноцінною партією. За винятком того факту, що інші усвідомлюють, що, швидше за все, не встигнуть виконати свої цілі та виграти, тож незадоволеними залишаються всі. Часом можна вибирати між тестом сили чи мудрості, але вибір очевидний: дивлячись, у чому сильніший ваш персонаж. У «Морі пісків» деякі фінальні завдання краще опрацьовані, але більша їх частина така сама. Було б набагато краще, якби фінальне завдання розміщувало на карті якісь нові цілі.

Поганий баланс (у всякому разі, у партії на двох).

В обох кампаніях зустрічалися дуже незбалансовані сценарії. Гадаю, проблема в тому, як цілі розподілені між гравцями. Деякі виконати дуже просто, проте якщо така мета випала обом гравцям, то обоє займуться однією метою, і партія помітно сповільниться. Якщо ж легка мета випала одному з гравців, а іншому дісталися складні, то переможець передбачуваний.

Пара прикладів:

УВАГА СПОЙЛЕРИ ДО ОСТАННЬОЇ МІСІЇ КАМПАНІЇ

Моєю метою було вбити трьох монстрів. Моїй дружині дісталися дві інші цілі. У перший хід вона пішла на захід, де виявила NPC та щурий рій. Я в перший хід перемістився і вбив щурів, здобувши кривавий трофей. У мій наступний хід на нових недосліджених тайлах з'явилися нові монстри, тож я вирушив на північно-східний тайл, де знаходилися коваль і другий монстр. Я поговорив із ковалем, і всього за 2 успіхи – допомога ковалю в роботі – отримав епічний меч для вбивства боса. Наступного ходу я атакував монстра, який був уразливий якраз до щойно отриманого меча. Разом мінус 2 монстри. Потім я перемістився на один тайл на захід, де чекав третій монстр. Той був уразливий до мого закривавленого ікла, так що я вбив 3 покладених монстрів і приступив до фінального завдання, маючи в запасі зброю для вбивства боса, перш ніж дружина встигла виконати навіть 1 із 3 своїх цілей.

КІНЕЦЬ СПОЙЛЕРІВ

Баг, що ламає гру.

На щастя, ми зустріли лише один такий баг. Під час другого сценарію «Моря пісків» дружина виконала свою мету, після чого гра повідомила, що вона може почати фінальне завдання, проте коли вона прийшла в потрібну точку, нічого не сталося. Ми спробували інакше (туди ж веде і тунель), але безуспішно. А коли ми намагалися когось запитати про її долю, програма щоразу падала. Я розумію, що в програмах часто зустрічаються баги, але коли ви купуєте гру ціною 30 євро з 3 одноразовими сценаріями, неможливість завершити навіть один із них — великий мінус.

Мініатюри.

Вони реально міні: масштаб більшості близько 1 см. Не впевнений, чи вони тут потрібні. Підвищують ціну, на полі виглядають просто шматочками сірого пластику, які на вигляд не розрізниш. Я в курсі, що спочатку гра замислювалася спиноффом до Joan of Arc — звідси й крихітні мініатюри, а потім відмовлятися від мінек було вже пізно. Але все-таки жетони були б кращими. Крім того, незручно, що часом додаток відзначає NPC жетонами локацій (наприклад, міського переписувача), а іноді навпаки (церква відзначена мініатюрою жерця).

А це взагалі настільна гра?

Так, знаю, всі ігри з додатками викликають такі питання, але...

Зверніть увагу на ігрову карту: в ході партії вона, як правило, буде заповнена мініатюрами, що не відрізняються, і однаковими фіолетовими жетонами. Де NPC, якого ви шукаєте? Який із цих 6 однакових жетонів представляє трактир? За фізичною картою цього не зрозумієш, доведеться звертатися до програми, де є текстові підписи до всього. Власне, у додатку відображаються всі об'єкти, крім вашого персонажа та приналежності товарів (які до якого продавця відносяться). Якщо в інших іграх з додатками хоча б частина важливої інформації залишається на полі (наприклад, вороги), то тут практично все в додатку, який є куди інформативнішим.

Ще є проблема носія: у чому запускати програму. Можна, звичайно, виводити програму на телефон або планшет, але в такому випадку або хтось один зачитує все вголос, що сповільнює гру і не надто фаново, або всі постійно нагинаються, щоб дивитися в екран.

Краще виводити на ноутбук чи телевізор, запустивши стім. Ми воліли саме цей спосіб; так інформація та карта добре видно всім. І останні пару сценаріїв грали взагалі без фізичної карти, обмежившись тією, що відображається на телевізорі. Там набагато зручніше: не треба шукати потрібну крихітну мініатюру або тайл номер 43. Це зробило неактуальним більшу частину компонентів — достатньо планшетів гравців, карток та частини жетонів. Все інше лише додає метушні. Як на мене, Destinies практично комп'ютерна гра на столі. Звідси випливає наступний мінус:

Надмірність компонентів.

Гра могла бути по суті колодою карт та жетонів у маленькій коробочці, що значно знизило б ціну. Решта робить додаток.

Упевнений, більшість проблем гри виникає через те, що спочатку вона розроблялася як спинофф до Joan of Arc. Мініатюри незручні та не потрібні, але вони залучають до проекту гравців у Joan of Arc — достатньо сказати, що їх можна буде використати у цій грі. Не особливо популярний сеттинг і похмурий сюжет теж наслідок цього. Підозрюю, будь-яка інша тема була б привабливішою для більшості гравців.

Хоч я і перерахував безліч недоліків, я все одно добре (здебільшого) провів час за Destinies. Автори придумали механіки, що ідеально підходять для сторителлінга. Сподіваюся, у майбутньому вони втілять їх у новій грі з більш цікавим вмістом, можливо, кооперативною замість змагальної. І компактнішою.

Чи варто залишити Destinies у себе після проходження чи продавати? Як на мене, безперечно друге; це гра не з розряду тих, які цікаво відбуватимуться вдруге. Хай краще хтось ще порадіє. Правда, в даному випадку мені доведеться залишити в себе базу, оскільки вона буде необхідна для майбутніх доповнень. У цьому плані мені куди більше подобається підхід нових Chronicles of Crime: окремі повноцінні бази - вибирай якісь хочеш. І тут можна було б вчинити аналогічно... якби не ці настирливі минечки)