Огляд настільної гри Super-Skill Pinball: 4-Cade

13.03.2023

Останніми роками жанр roll-and-write пережив справжнє відродження, хоча він значною мірою не зміг привернути мою увагу. Щось у м’яких рядах порожніх квадратів і відсутності обстановки, не кажучи вже про інтегровану тему, надає жанру більше загадок, ніж особистості. Коли я вперше почув про майбутній пінбол під назвою «Super-Skill Pinball: 4-Cade» від дизайнера Джеффа Енгельштейна, я пересвідчився. Як пінбол можна перенести на ручку та папір? Я поняття не мав, але знав, що мені потрібно дізнатися.

WizKids люб’язно випустив безкоштовну гру для друку та гри від Super-Skill саме тоді, коли пандемія COVID-19 була в розпалі, що призвело до моєї першої спроби потрапити у широкий світ пнп. Я роздрукував поле Carniball на своєму чорно-білому принтері, прикрасив її кольоровими олівцями та взяв кубики. На початку моєї першої гри я був вражений тим, як системі вдалося створити відчуття плавності та руху, що нагадує справжній пінбол. Мені було цікаво подивитися, що може запропонувати решта гри, і з нетерпінням чекав повного випуску.

Основна система Super-Skill полягає в тому, що гравці кидають пару кубиків і переміщують свою пінбольну кульку до нових ділянок на столі залежно від обраного ними результату. Кожного разу, коли м’яч рухається, нові цілі та функції стають доступними, оскільки інші закриваються, забезпечуючи постійно мінливий ландшафт мікрорішень. Невідомо, що може статися далі, відчувається хвилювання, коли м’яч злітає з плавника вгору крізь оберти. Гра врівноважує цю невизначеність достатнім контролем над шляхом м’яча, щоб підтримувати тактичні та стратегічні думки вашого мозку. Щойно правила засвоєно, грі навіть вдається захопити відчуття рефлексивності, оскільки гравці інтуїтивно реагують на шалені рухи м’яча навколо кеглі.

Набори правил для кожної з чотирьох включених планшетів забезпечують унікальний і тематично обґрунтований досвід. Ось короткий огляд того, що може запропонувати кожен пін:

1. За незвичайним столом Carniball гравці жонглюють між кількома можливостями мультиболу, намагаючись утримати обидва м’ячі в повітрі, щоб подвоїти набрані очки. Він такий же легкий і ситний, як лійчастий пиріг із здоровою начинкою з цукрової пудри.

2. Ризикове поле Cyberhack розглядає гравців як хакерів, які намагаються отримати доступ до даних корпорації, перш ніж їх відстежать. Це об’єднано через міні-гру Push Your Luck на задньому склі столу, де Super-Skill забезпечує найбільш заряджені адреналіном моменти.

3. Точне поле Dragonslayer розглядає гравців як чарівників, які намагаються творити заклинання, підвищувати рівень і заволодіти багатствами дракона. Елементи RPG чудово реалізовані та надають гравцям більше свободи волі та різноманітності між іграми, ніж будь-які інші столи, що робить його одним із моїх улюблених.

4. Синхронна танцювальна лихоманка містить міні-гру в пінбол, що, по суті, означає, що дві взаємопов’язані гри в пінбол грають одночасно. Хоча я ціную тематичний спосіб, який вимагає, щоб гравці були синхронізовані між двома столами, я не зміг досягти своєї мети з цим. Граючи за цим столом, я відчув дуже мало волі, і нарахування очок відбувалось уривками й уривками без драматичних коливань, пропонованих іншими трьома столами. На жаль, єдиний рецепт від цієї лихоманки — менше дискотеки.

Як і його механічні прабатьки, кінетичну енергію Super-Skill найкраще відчувати в коротких сплесках. Це призводить до моєї головної критики гри, а саме її тривалості. Середні ігри для мене тривали трохи більше години. Хоча я не претендую на те, щоб бути особливо швидким гравцем, деяке хвилювання змінюється втомою, коли наближаєшся до 60-хвилинної позначки, особливо коли її перевищуєш. Ближче до кінця деяких ігор я відчув більше полегшення, ніж розчарування, коли усвідомив, що м’яч буде втрачено. Замість того, щоб запускати його назад, я завжди задоволений складати гру після кожного проходження. Хоча двораундовий пінбол був би менш тематичним, я вважаю, що це, швидше за все, буде моїм улюбленим місцем щодо тривалості гри.

Незважаючи на кілька недоліків, загальний пакет є добре відкаліброваною машиною, якою я планую продовжувати годувати свої дорогоцінні квартали, особливо якщо в майбутньому буде представлено більше столів. Подібно до того, як Роджер Шарп довів Раді Нью-Йорка, що пінбол — це гра на майстерність, а не азартний автомат, так само Джефф Енгельштейн відкрив мені очі на широту та глибину цієї класичної аркадної гри. Від тонкості підштовхування столу до послідовності та часу, коли гравці влучають у різні об’єкти, у пінболі є більше, ніж можна було б подумати на перший погляд. Super-Skill Pinball: 4-Cade — це неонове сяйво на темних міських вулицях жанру roll-and-write. Він привносить тематичне заземлення, яке рідко досягається в просторі, фіксуючи багато розчарувань і насолод, які роблять пінбол особливим. Якщо вам потрібно трохи випустити пар, прогуляйтеся до місцевої аркади. Киньте чверть і забудьте про світ на деякий час. Зрештою, пінбол — це єдиний соціально прийнятний спосіб, яким можна перевернути стіл.