Перший погляд на Batman: Escape From Arkham Asylum

26.02.2023

ПРО ГРУ

Це модульний данжен-кроулер, дещо схожий на Massive Darkness 2. Тут є 3 види кастомних кубиків (чорний, зелений і рожевий — від найслабшого до найсильнішого), які потрібні для проходження різноманітних перевірок навичок (зазвичай коли ти борешся, вирішуєш якесь завдання або ухиляєшся від атаки). Ще тут є вбудована механіка «випробуй удачу»: ви самі вирішуєте, скільки кубиків кидати під час перевірки, але більше кубиків — це не тільки підвищена ймовірність успіху, але й підвищена ймовірність появи неприємностей.

Персонажі бродять по полю в пошуках предметів, необхідних для здійснення плану втечі (переможна умова з цілями, що варіюються, і битвою з босом), попутно стикаючись з різноманітними ворогами і пастками, а якщо не пощастить, то і з самим Бетменом (який сущий монстр). Після збирання предметів персонажі переміщуються на нову карту - з лікарні Аркхема на місце фінального протистояння. На цій карті вони мають виконати серію складних завдань, щоб успішно втекти, маючи в розпорядженні обмежену кількість дій. Той, хто набере найбільше поганої слави (вона видається за успішне виконання більшості дій), стане переможцем у разі успішної втечі.

Перше знайомство з грою (вивчення правил та навчання новачків) зайняло дуже багато часу, але наступні партії в TTS (соло та з 3 гравцями) були швидше: близько 2–2,5 години. Закінчувалися у середньому на шостому раунді.

ПЛЮСИ ГРИ

Персонажі дуже тематичні та цікаві. Напрошується порівняння з Marvel United, де є багато цікавих у плані механік лиходіїв, а ось більшість героїв досить нудні та примітивні. Тут же всі 5 доступних у TTS персонажів (Джокер, Дволикий, Бейн, Харлі Квін та Пугало) унікальні завдяки наявності різноманітних навичок, які видаються за виконання певних завдань. Часом виходить дуже тематично, коли для отримання нової навички ви робите те, що дуже підходить вашому персонажу. Так, Джокер, швидше за все, діятиме хаотично і часто йтиме на ризик, Пугало — за найменшої нагоди розпорошувати лякаючий газ навіть на тих ворогів, які йому не заважають, а Дволикий — планувати хід залежно від того, якою стороною впаде підкинута монета.

Бетмен - небезпечний та унікальний ворог. Коли він з'являється, вам здається, що ви зараз програєте (іноді так і буває); він не просто черговий охоронець, тільки з параметрами вище. Він пересувається непередбачуваним чином і атакує вас різноманітними білками та гаджетами (якось коли я грав Пугалом, у мене на шляху виник Бетмен у протигазі...).

Бойовка досить динамічна і не надто заморочена. Мені подобається, що в грі є кілька різних видів кубика, і механіка «випробуй успіх» класна, хай і не до кінця відполірована.

НЕОДНОЗНАЧНІ МОМЕНТИ

Фінальний етап гри не надто цікавий; ваші можливості надто обмежені. Так, у плані втечі Аарона Кеша ви по суті просто рухаєтеся ліворуч і робите все перераховане на картці. Рішень приймати мало доводиться; просто 9 разів кинути кубики і сподіватися, що вам пощастить. Впевнений, розробники зробили так, щоб фінал був напруженим. Ви дійсно відчуваєте, що вам кришка у разі невдалих кидків. Однак у вас так мало можливостей на щось вплинути, що ви майже сторонній спостерігач. Втім, мушу відзначити, що це лише один із безлічі планів втечі, причому найпростіший, і розробники обіцяли зайнятися цією проблемою.

Жетони шансу також дивно збалансовані. Коли ви кидаєте кубики, щоб атакувати ворога або вирішити завдання, кожен додатковий чорний кубик також дає вам жетон шансу - ігрової валюти, за допомогою якої можна перетворити одну з граней кубика на джокера. У нас при грі часто накопичувалися гори цих жетонів, через що вирішувати завдання, що їх вимагали, було дуже легко. Також ви отримуєте жетон шансу, коли сягаєте одного з поділів на лічильнику поганої слави, що може статися, коли ви атакуєте тюремного наглядача (кидаючи всі кубики і отримуючи 6 жетонів шансу) і перемагаєте. Так собі нагорода за перемогу над сильним ворогом... Детальніше про погану славу нижче.

МІНУС ГРИ

Механіка поганої слави погано опрацьована. Особисто я не проти напівкооперативних ігор, в яких перемагає вся команда, але переможець лише один. Однак у поточній версії гри ви отримуєте славу за успішне проходження майже будь-якої перевірки, а втрачаєте її тільки коли втрачаєте свідомість. Позбавити конкурентів слави неможливо, лише кілька карток дають додаткову славу, і все пов'язане зі славою — відкрита інформація. Сама ідея лиходіїв, які штовхаються біля самого виходу і зраджують один одного на фінішній прямій і програють через це, дуже тематична і виглядає здорово, хоч і не для всіх, зрозуміло. Але в поточній версії гри грати за персонажів-саппортів не надто приємно, оскільки ви маєте самі успішно пройти якомога перевірок для перемоги. Я категорично засуджую таку переможну умову; на мій погляд, всі стилі гри мають бути життєздатні. Мені було б неприємно грати в «Похмуру гавань», де Плутовка практично кожної партії забирає майже все золото і стає єдиним переможцем. Отже, якщо поточна механіка поганої слави не зміниться до фінальної версії, то ми, швидше за все, гратимемо без неї.