Огляд гри Alone

09.07.2023

Гра, про яку нічого не чув. Не те щоб я багато цікавився іграми за пагорбом, лише тим, що долітає до моїх вух через хайпа святого. Мені вистачає новинок і на російському ринку, за ними б встигнути, а пробувати свіжатину на онлайн-поприщах - для мене взагалі за межею. Але завдяки друзям трапляється і таке...

Так ось, гра є варіацією один проти всіх. Тільки тут все навпаки: один герой та кілька володарів. Герой нібито прокинувся хрін зрозумій десь, а лиходії намагаються відправити бідолаху на той світ. За відгуками та правилами склалося враження, що грати краще дуельно, ніж ми власне і зайнялися.

Відіграли ми дві партії поспіль, зі зміною сторін. Власне, ближче за них і розглянемо…

ГЕРОЙ

Володар ставить фігурку героя на один тайл поля і погнали. Можеш подивитися вдалину, а можеш просто зробити крок у невідомість. Граючи за цей бік, ви не знаєте карту і навіть не уявляєте, в якій частині знаходитесь. А щоб надати вам мотивації – на гру виходять місії, які вам потрібно знайти та зробити. Елемент дослідження у всій красі. Причому владар розводить усіляких тварин, яких герой зустрічає на своєму шляху. Якщо тварина вискочила несподівано чи з невідомості — то втрачаєш самоконтроль, а якщо бачив здалеку, то все норм. І ось лазиш ти тунелями, абсолютно не уявляючи куди тобі йти, з боєм відбиваючи кожен крок. У грі купа інструментів, які допомагають справлятися з тяготами та поневіряннями. Це і механіка світла, де ти міцно закріплюєш статус цих кімнат, плюс монстри там слабше (адже при світлі легше засадити в око всякій хтоні), і годинник з ехо-локацією, де володар може відповісти, яка відстань до об'єкта, про який ти запитуєш . Окремо хочу наголосити на механіку шуму. Якщо володар рухав монстра, якого герой не бачить, він зобов'язаний сказати бік світла, з якої долинав звук. По дорозі ти знаходиш всякі ніштяки, Андрій так взагалі знайшов хутро-костюм, в якому вирізав монстрів праворуч і ліворуч. З одного боку, відчуваєш себе сліпим кошеням, що тицяється з боку на бік, з іншого, монстрів ти кришить без великих проблем, а купа предметів і механік допомагають тобі в цьому.

ВОЛОДАР

Тут ти цар та бог. Але бог такий, слабенький, але хитрий. Ти знаєш усю карту, а вона ще й дворівнева. Ти народжуєш тварин (прямий поруч із героєм не можна: чим сильніший монстр — тим далі він з'являється від героя), заманюєш у пастки. Монстри не те щоб сильні, але коли їх багато – неприємностей вистачає. Є лаконічні правила, які не дадуть вам створити армію в кожній кімнаті, тому доводиться підключати тактику і розставляти мережі. У нашій партії Андрій легко пройшов перший рівень і заявив – треба було на іншому рівні складності (у грі їх 4 ми грали на другому). Але коли потрапив на другий рівень, усвідомив, що більшість маніпуляцій я йому готував саме на кінець гри.

ВРАЖЕННЯ

Спільною атмосферою гра нагадала «Клаустрафобію», але в мене лише одна партія до неї, та й та була давно. Механіка дій сподобалася. Ви робите дію, після чого друга сторона має можливість реакції. Завдяки цьому не чекаєте на ходи один одного по 10 хвилин. У героя всі дії виконуються зі стандартного набору плюс з карт предметів. А володар оперує картами із колоди, які вибрав на партію. (Усього 4 півколоди, з яких ти на партію вибираєш дві; привіт, «Тирани»). Кожна колода спрямована щось своє: атака, рух, пастки, контроль. Ми подивилися всі 4 - і це цікаво! Ти начебто цар і бог локацій, але маєш обмеження у реалізації. Грає дуже бадьоро, і час партії комфортний — ми зіграли за вечір 2 партії, і зайняв це приблизно 4 години, зважаючи на те, що це були перші партії для нас двох. Простота. Я люблю ігри, де сама реалізація дій не ускладнена купою факторів, а як перемогти, вже інше питання. Так і тут: правила лаконічні та зрозумілі, є гарне відео з правилами на ютубі, після яких питань залишається щонайменше. Винятків також небагато.

Іграшка вразила та сподобалася. За обидві сторони цікаво сідати, але, мабуть, володар мені ближче. Там ти не почуваєшся імбою, а розробляєш план, як стабільно кусати героя та заводити не туди. Бігаєш монстрами там, де це не потрібно, створюючи шумом ілюзію охорони місцевості, заманюєш у мережі та граєш від карт, які тобі прийшли. Поріг входу в гру низький, стіл потрібен невеликий, тому що карта постійно видаляється між раундами, мова на картах примітивна, хоча, звичайно, в локалізації було б комфортніше. Таку коробочку хочеться отримати і собі в колекцію.