Alien RPG

18.06.2023

Ця стаття є викладом мого особистого досвіду та не претендує на істину в останній інстанції. Сподіваюся, тут вона комусь буде цікава.

Для початку потрібно відзначити, що дана гра є настільною рольовою (так-так, саме як ці ваші ді-енд-ді або пасфайндери). Якщо всі ці слова нічого для тебе не означають, мій любий читачу, то раджу ознайомитись хоча б із статтею на «Вікіпедії». Ну так, щоб коли ти знову почув про РОЛЬОВІ настільні ігри, в голові у тебе з'явився образ дружної компанії гіків, котрі плескали драматичний гурток, а не тітоньки та дядечки в латексі (ну, ти зрозумів).

Отже, про саму настільну рольову гру. Система правила, яка використовується в цій грі, взята із гри Mutants: Year Zero. Благо, творець гри у «Чужого» та «Мутантів» той самий. Ця система є типовою: кидаємо кубики, звіряємо результати зі статями свого персонажа, намагаємось виконати якесь важливе завдання зі своїми товаришами. Відразу хочу відзначити, що ця гра має більший ухил у оповідання та відіграш, ніж у підрахунки та нескінченне кидання кубиків. Все, що знадобиться для гри - це майстер (бажано шанувальник сеттингу Чужих), від одного до п'яти гравців (ТАК, тут можна грати віч-на-віч з майстром!), аркуш паперу і штук 5 шестигранних кубиків. На мою думку, те, що гра зав'язана на звичайних 6-гранних кубах, - дуже гарний момент; це дозволяє РЕАЛЬНО грати де завгодно і з ким завгодно (дуже часто буває, що в деяких рольових іграх використовуються 20-, 10-гранні кубики або ще гірше - КАСТОМНІ кубики, які ти фіг де дістанеш крім як у виробника цієї самої гри, про цінник я замовчу). Так ось, звичайні шестигранники водяться скрізь, де є хоча б кілька настільних ігор, та й купити їх не складе проблеми.

Дуже цікава особливість цієї рольової системи - це система стресу. Причому це саме СИСТЕМА стресу, а не звичайне правило, яке ти можеш увімкнути/вимкнути у своїй пригоді. При першому прочитанні книги правил я, як майстер, не особливо надав уваги цій родзинці. (Ні, не так. Величезному чорносливу!) Однак при проведенні партії я зіткнувся з дуже цікавим ефектом: система стресу сама допомагає майстру створювати атмосферу паніки та жаху, яку ми часто бачимо у фільмах жахів. Ти щойно побачив, як твого товариша розчленувало на шматки інопланетне чудовисько, що ж ти робитимеш? Думаєш, що випустивши в нього всю обойму, завалиш поганця і станеш рятівником світу? Пф ... з більшою ймовірністю ти просто промахнешся, коли почнеш стріляти через рівень адреналіну в крові, що зашкалює. Або що ще гірше, замреш від шоку і жаху, спостерігаючи, як тварюка дожирає останки твого сопартійця. Система стресу дуже добре передає людську психіку у грі: дуже складно залишатися огірком, коли довкола тебе весь світ скочується в пекло. Стрес дозволяє виключити таке явище у грі, що мій персонаж весь такий особливий, він із будь-якої ситуації викрутиться. Ні. Не у цій грі. По суті це гра проти системи, а майстер тут виконує роль декоратора.

По суті система стресу одночасно і плюс, і мінус у цій грі. Якщо майстер грамотний, він зможе контролювати рівень стресу як у грі, і за ігровим столом. Але якщо майстер гівнюк, який любить домінувати, краще не грайте з ним у цю гру. Тут реально один Чужий здатний випиляти всю пати за одну сутичку. А ще є вакуум, декомпресія, радіація, кислота, звичайно ж, ЗЛІ КИБІРКИ і жадібні корпоративні ублюдки! Так, так, тут все за каноном Чужих — є андроїди, які раптово андроїди, є корпоративні службовці, які є двоособистими персонажами, є браві морпіхи, а є звичайні роботяги. І ось тут ми переходимо до наступної риси цієї гри - відіграшу персонажа.

У звичайних рольових іграх кожен гравець сам створює собі персонажа за певними правилами або шаблоном, а потім може відігравати його так, як йому хочеться. Для досвідчених гравців це шанс пограти за мінотавра-аптекаря чи гобліна-піроманьяка. Весело, класно, незабутньо. Для новачків це може представляти проблему — не всі можуть у мотивацію і відіграш. І тут на допомогу нам приходять правила проведення пригод.

У кінематографічному варіанті (гра на один вечір) вам слід проводити гру, максимально наближену до одного з фільмів про Чужих. Це означає, наприклад, що ви потрапляєте на порожній корабель, досліджуєте його, знаходите монстра чи він вас знаходить, починаються проблеми, усі намагаються вижити, майже всі вмирають. Завіса. Тут вам і панікуючі морпіхи, і бездушні андроїди, і жадібні корпоративні агенти, і браві роботяги. Ролі та поведінка зумовлені, приховані місії для кожного типу персонажа є. Так, у цій грі ви не повинні працювати як мрія, кожен повинен вижити. Будь-якою ціною. Дуже цікаво потім слухати, як гравці після партії обговорюють свої епічні чи безглузді смерті і з непідробним захопленням радіють єдиному, хто вижив серед них. Ну, де ви таке ще побачите?

У варіанті кампанії все як і в будь-якій іншій довгій кампанії-пісочниці. Граєте так, як хочете, і чого хочете. Хочете відіграти затримання живого Чужого? Не проблема. Потрібно провезти інопланетні артефакти на Землю — вперед. Мріяли зловити андроїда Девіда і надірвати йому дупу - чудово! Загалом у кампанії теж є чим зайнятися. І найпрекрасніше у всьому цьому те, що майстру не потрібно сидіти і судомно генерувати контент на етапі підготовки гри. Навколо є фільми, книги, комікси, новели, відеоігри. Просто бери, що подобається, і ліпи своє! Жоден із гравців не піде з жалем про те, що він прийшов грати в одне, а отримав зовсім інше. Сеттинг «Чужого» дізнаємося, чи не потрібно довго й наполегливо пояснювати новим гравцям, який багатий та складний світ перед ними. Це дозволяє одразу відсівати незацікавлених, а хтось у темі — одразу погоджуються грати.

Тепер із приводу проведення гри. Перш ніж провести свою першу партію з кінематографічного «Чужого», я прочитав кілька статей про те, як створюються справді добротні жахи в кіно та літературі. Описані психологічні прийоми відмінно працюють за ігровим столом, дозволяючи керувати стресом серед гравців. Вам потрібно трохи страху за столом, щоб гравці відчули страх свого героя? Приглушіть світло, почніть тихіше і ввімкніть відповідну музику. Я використав саундтрек із фільмів «Щось» та «Князь пітьми» Джона Карпентера. Ефект був почесний. Ця гра, та й сеттинг зокрема, більше заточено на кінематографічний режим. Після кількох разів ваші майстерні трюки перестають робити належний ефект, гра починає втрачати емоційне напруження. Ну, серйозно, коли гравці вперше дізнаються, що, наприклад, один із них андроїд — у всіх нехило так припікає. Вдруге таке провернути вже значно складніше.

В кінці я б хотів відзначити потенціал гри та даної системи загалом. Ця гра відмінно підійде для відіграшу будь-якого фільму жахів, благо всі вони будуються за одним загальним шаблоном. Можна спробувати трохи попрацювати напилком та на виході отримати новий ігровий клас — хижак. Думаю, всі зрозуміли, що я маю на увазі? Також достатньо одного вечора, щоб Чужого перебудувати як термінатора – і вуаля! У вас ще один сеттінг у кишені. Як я вже казав, матеріалу для всіх цих ігор непристойна кількість. Тільки бери. Якщо ви хочете познайомити своїх друзів зі світом рольових ігор і вони не бояться жахів - «Чужий» саме для вас.