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У цьому доповненні до гри «Каркасон» ваш мер намагати-
меться здобути прихильність лицарів, перш ніж обов’язок 
покличе його на термінову нараду. Мудро використовуйте 
свого посланця й опудало, щоб збільшити свій вплив.  
Для гри з доповненням «Посланці та мери» вам потрібна ба-
зова гра «Каркасон». Це доповнення можна також поєдну-
вати з іншими доповненнями.

Посланці та мери

Компоненти
12 плиток місцевості   
(позначені )
6 плиток з ратушею 
6 мерів
6 посланців
6 опудал
 
 
 
 

Додаткові приготування
Роздайте кожному гравцеві фігурки мера, посланця й опудала їхнього ко-
льору та по 1 плитці з ратушею. 
Якщо ви граєте з мінідоповненням «Річка», замішайте нову плитку річки 
до решти плиток річки. Усі інші плитки місцевості з цього доповнення пе-
ремішайте з рештою плиток місцевості.

Компоненти та приготування

Клаус-Юрґен Вреде

1 плитка 
місцевості  

з річкою

6 плиток  
з ратушею

6 мерів 6 опудал6 посланців

11 плиток 
місцевості
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Мер

2. Розмістити свого підданця 
У свій хід замість розміщення звичайного підданця можете 
розмістити свого мера в місті на щойно викладеній вами плит-
ці. Ви також можете розмістити мера в місті, зайнятому іншим 
мером або іншим підданцем.

Примітка. Мера вважають підданцем, тому ви не можете розмістити 
лицаря в місті, зайнятому мером.

Кожен новий компонент гри пояснено в контексті трьох основних дій:
1. Викласти плитку місцевості  
2. Розмістити свого підданця  
3. Порахувати очки

Якщо дія не описана детально, 
дотримуйтеся правил базової гри.

1. Викласти плитку місцевості
Здобуття прихильності лицаря
Якщо будь-який гравець викладе плитку так, що в результаті з усіх 4 сто-
рін плитки з вашим мером будуть сусідні плитки, то ви можете негайно 
активувати властивість мера: 
Якщо у вашому запасі є звичайний підданець, замініть 1 звичайного під-
данця суперника в місті з вашим мером на 1 звичайного підданця з ва-
шого запасу. Поверніть заміненого підданця у запас його власника.
Ви здобули прихильність лицаря. Потім ви повинні повернути свого мера 
у свій запас (байдуже, активували ви його властивість чи ні).

Якщо одночасно можна активувати властивості кількох мерів, то гравці  
активують їх за годинниковою стрілкою, починаючи з активного гравця.

Ви викладаєте плитку так, що 
плитка з вашим мером стає ото-
ченою плитками з усіх 4 сторін.  
У вашому запасі є звичайний 
підданець, тому ви можете замі-
нити ним підданця синього або 
жовтого гравців. Ви вирішуєте 
замінити підданця синього гравця
і повертаєте цього підданця в його за-
пас. Потім ви повертаєте свого мера 
у свій запас.
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Плитка з ратушею

1. Викласти плитку місцевості
Перед тим як узяти нову плитку місцевості, можете викласти 
замість неї свою плитку з ратушею. Покладіть плитку з рату-
шею з вашого запасу так, щоб вона була сусідньою з будь-
якою раніше викладеною плиткою. Не має значення, які еле-

менти ландшафту зображені на цій плитці. Плитка з ратушею завжди 
з’єднується з сусідніми плитками. Інші плитки також можна викладати 
біля плитки з ратушею, ігноруючи будь-які елементи ландшафту. Об’єкти, 
прилеглі до ратуші, вважають завершеними на краю плитки з ратушею. 
Ратуші не з’єднують поля.

Скликання мерів на термінову нараду
Кожного мера, що розміщений на плитці, прилеглій до будь-якої з 4 сто-
рін щойно викладеної плитки з ратушею, треба повернути в запас без ак-
тивації його властивості. Мерів викликали на термінову нараду.

3. Порахувати очки
Підрахунок очок за місто з вашим мером відбувається як зазвичай. Під 
час визначення більшості за підданцями у місті сила звичайного підданця 
дорівнює 1, а сила мера — 0.
Після підрахунку очок ви повинні повернути свого мера у свій запас.

Примітка. Якщо властивість вашого мера була активована під час кроку 1, то мер 
уже був вилучений зі свого міста, а отже, не може брати участі в підрахунку очок. 

Мера також враховують під час підсумкового підрахунку очок.

Гравці завершили місто з вашим ме-
ром і 1 звичайним підданцем . Влас-
тивість вашого мера не була активо-
вана. Синій гравець має більшість 
за підданцями, бо сила його підданців 
дорівнює 1, а сила вашого мера — 0.

Ви завершили місто, у якому є ваш мер. 
Ви, як зазвичай, набираєте 4 очки й повер-
таєте свого мера у свій запас.
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Опудало
2. Розмістити свого підданця

У свій хід замість розміщення звичайного підданця можете роз-
містити своє опудало на полі на щойно викладеній вами плитці. 
Ви також можете розмістити опудало на полі, зайнятому іншим 
опудалом або іншим підданцем.

Примітка. Опудало вважають підданцем, тому ви не можете розмістити 
селянина на полі, зайнятому опудалом.

2. Розмістити свого підданця
Ви не можете розміщувати підданця на плитці з ратушею. 

Якщо ви не можете викласти наступну плитку наприкінці гри, але все ще маєте 
свою плитку з ратушею, то повинні викласти її або спасувати, якщо вже виклали. 
Гра закінчується лише після того, як будуть викладені всі плитки з ратушею.

3. Порахувати очки 
Якщо ви завершуєте об’єкт, виклавши плитку з ратушею, то рахуєте очки 
за цей об’єкт як зазвичай. Ви не набираєте очок за саму плитку з ратушею. 
Хоч плитка з ратушею і завершує інші об’єкти, її не вважають ані частиною 
дороги, ані частиною міста, а також її не рахують для монастирів чи садів. 

Ви виклали свою плитку з ратушею і за-
вершили нею місто. Плитка із синім мером 
тепер оточена плитками з усіх 4 сторін. 
Однак після викладання плитки з ратушею 
синій гравець повинен повернути мера  
у свій запас, не активуючи його властивість. 
Тільки ви набираєте 6 очок за місто. 

Ви виклали свою плитку з ра-
тушею, яка завершила вашу дорогу, 
ваш монастир і місто. Ви набирає-
те 3 очки за дорогу й лише 8 очок за 
монастир. Ви не набираєте очок за 
місто, бо під час кроку 1 ви поверну-
ли свого мера в запас.
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3. Порахувати очки

1. Викласти плитку місцевості 
Активація опудала
Якщо будь-який гравець викладе плитку так, що в результаті з усіх 4 сто-
рін плитки з вашим опудалом будуть сусідні плитки, то ви можете не-
гайно активувати одну з властивостей опудала:
•	Якщо ви маєте у своєму запасі звичайного підданця, то можете розмі-

стити його як селянина на місці вашого опудала й повернути опудало  
у свій запас. Не має значення, чи є на цьому полі інші підданці.

•	Ви можете покласти опудало й не забирати його в запас. Лежаче опудало вва-
жають селянином, і його враховують під час підсумкового підрахунку очок.

Якщо ви не хочете активувати жодну з цих властивостей, то повинні по-
вернути опудало у свій запас.

Якщо одночасно можна активувати кілька опудал, то гравці активують їхні 
властивості за годинниковою стрілкою, починаючи з активного гравця.

Фігурки тих опудал, які стоять, не враховують під час підрахунку очок 
за селян. Однак ті опудала, які лежать, враховують. Під час визначення 
більшості за підданцями на полі сила лежачого опудала дорівнює 1, як  
і сила селянина. Ви набираєте очки як зазвичай.

Унаслідок викладання плитки ваше 
опудало оточене плитками з усіх  
4 сторін. Ви маєте у своєму за-
пасі звичайного підданця і повинні 
вирішити, замінити опудало цим 
підданцем як селянином чи поклас-
ти опудало. Ви вирішуєте за-
мінити опудало й повернути його 
у свій запас.

Під час підрахунку очок за селян сила вашо-
го лежачого опудала та синього селяни-
на дорівнює 1. Жовте опудало , що 
стоїть, не бере участі в підрахунку очок. 
Отже, ви і синій гравець обидва на-
бираєте очки за поле.
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1. Викласти плитку місцевості

Посланець

2. Розмістити свого підданця
У свій хід замість розміщення звичайного підданця можете 
розмістити свого посланця на дорозі на щойно викладеній 
вами плитці.

3. Порахувати очки
Під час визначенні більшості за підданцями на дорозі сила посланця дорівнює 1, 
як і сила звичайного підданця. Ви набираєте очки за дорогу як зазвичай.
Після того як дорогу з вашим посланцем завершили і набрали за неї очки, 
можете повернути посланця у свій запас або перемістити його вздовж за-
вершеної дороги до «наступної» дороги чи міста. Те, які дороги й міста 
допустимі, залежить від того, де закінчується дорога посланця (див. 
нижче). Якщо доступні кілька доріг чи міст, можете вибрати будь-що  
з них. Якщо вибрані місто чи дорога складаються з кількох плиток, роз-
містіть посланця на будь-якій з них. 
Примітка. Можете розмістити посланця (або іншого підданця) під час 
кроку 2 й перемістити посланця в той самий хід (під час кроку 3).

Посланець вирушає на наступну дорогу
Якщо завершена дорога закінчується роздоріжжям, де закінчуються 
інші дороги, можете розмістити посланця на будь-якій з цих доріг. Ви-
брана дорога повинна не бути завершеною. Не має значення, чи дорога 
вже зайнята підданцем. 
Роздоріжжя можуть розташовуватися біля сіл, монастирів та будь-яких інших 
елементів ландшафту, де закінчується кілька доріг. Роздоріжжя не тягнуться че-
рез кілька плиток. Завершені міста, поля та ратуші не вважають роздоріжжями.

Дорога з вашим посланцем завершена. Ви
набираєте 3 очки й вирішуєте не забирати 
свого посланця. Натомість ви розміщуєте 
його на одній із незавершених доріг, з’єднаних 
з одним із роздоріж. Ви вибираєте одну  
з доріг, яка закінчується в монастирі (хоча 
на ній уже є підданець синього гравця ).
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З одного боку міста — одне суцільне поле, не роз-
ділене річкою. З іншого боку — два окремі поля, 
розділені річкою.

Міст з’єднує верхню і нижню частини міста. Інше місто не розді-
лене мостом і продовжується зліва направо.

Особливі плитки місцевості

Посланець вирушає в наступне місто
Якщо завершена дорога закінчується в місті, можете перемістити по-
сланця в це місто. Вибране місто повинно не бути завершеним. Не має 
значення, чи це місто вже зайняте іншим підданцем.

Під час визначення більшості за підданцями в містах сила посланця дорів-
нює 1. Наберіть очки за місто як зазвичай і поверніть посланця у свій запас.
 
Якщо одночасно завершено кілька доріг з посланцями, то гравці активують 
їхні властивості за годинниковою стрілкою, починаючи з активного гравця.

Дорога з вашим посланцем за-
вершена. Ви набираєте за неї 
очки й вирішуєте не забирати 
звідти свого посланця. Нато-
мість ви переміщуєте його в не-
завершене місто на кінці дороги, 
хоча там уже є підданець . 
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Пам’ятка

Мер
Тип: підданець  Сила: 0 
Допустимі об’єкти: місто 
Правила розміщення:  замість підданця 
Особливі властивості: можна розміщувати в зайнятих містах.  
Якщо оточений плитками з усіх 4 сторін → Замініть звичай-
ного підданця суперника в місті своїм підданцем. 
 
Опудало
Тип: підданець  Сила: 0 (стоячи); 1 (лежачи) 
Допустимі об’єкти: поле 
Правила розміщення: замість підданця 
Особливі властивості: можна розміщувати на зайнятих полях.  
Якщо оточене плитками з усіх 4 сторін → Замініть опудало 
селянином вашого кольору або покладіть його як селянина.  
 
Посланець
Тип: підданець  Сила: 1 
Допустимі об’єкти: дорога 
Правила розміщення:  замість підданця, на дорогах без підданця 
Особливі властивості: після підрахунку очок за дорогу → 
Перемістіть посланця на дорогу або в місто наприкінці по-
рахованої дороги або заберіть його.  
 
Плитка з ратушею 
Розмістіть свою плитку з ратушею замість узяття плитки 
місцевості. Плитка з ратушею завжди з’єднується з сусід-
німи плитками незалежно від ландшафту. Вилучіть усіх ме-
рів з 4 сусідніх плиток, не активуючи їхньої властивості.
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